DTM-coureur Wittmann dankzij safety car naar ruime zege

Marco Wittmann heeft de eerste van twee DTM-races op het circuit van het Italiaanse Misano gewonnen. De Duitser vertrok vanaf de achttiende en laatste startplek, maar een gelukkig getimede pitstop en een safetycarsituatie hielpen hem naar voren.

Polesitter René Rast pakte bij de start gelijk de leiding, voor Loïc Duval, de van plek zes naar voren gekomen Bruno Spengler en Jonathan Aberdein. Robin Frijns kende vanaf plek vier geen lekkere start en viel terug naar de zevende plek. Al snel moest Joël Eriksson zijn BMW aan de kant zetten en dat leverde een safetycarsituatie op.

Rast behield de leiding bij de herstart, Duval hield plek twee vast, en Sheldon van der Linde plaatste een mislukte aanval op de derde stek van Spengler. Achterin het veld maakte niemand minder dan MotoGP-coureur en gastrijder Andrea Dovizioso een lekkere indruk: hij nam Paul di Resta en Pietro Fittipaldi te grazen en schoof op naar de dertiende plek in het veld van zeventien overgebleven auto's.

Met nog een half uur te rijden kwam het gros van de toppers binnen, behalve Duval en Marco Wittmann. Laatstgenoemde had zijn stop na één ronde al gemaakt en had dankzij de safety car nu een marge van zo'n twintig seconden, maar hij moest wel de hele race nog uitrijden op toch al vrij oude banden. Door Frijns kon wat betreft een goede klassering een kruis: hij viel uit met technische problemen.

Nadat iedereen zijn stop gemaakt had lagen Wittmann en de eveneens eerder gestopte Ferdinand von Habsburg - dertien tellen achter Wittmann - voorop, Rast en Van der Linde reden er ruim achter. Habsburg werd een dikke tien minuten voor het einde verschalkt door Rast en niet veel later ook door Duval, maar het gat naar leider Wittmann was nog altijd aanzienlijk.

De BMW-coureur met zijn vroege stop werd geen moment meer bedreigd en kon op het gemakje naar de winst toeren, acht seconden voor Rast, die nog eens tien tellen voor Duval eindigde. Dovizioso eindigde op een meer dan nette twaalfde plek.