Nigeriaanse sprinter bloedsnel op collegekampioenschap VS

In het Amerikaanse Austin (Texas) worden deze week de NCAA-collegekampioenschappen atletiek gehouden. Zoals altijd is dat niet op elk onderdeel even interessant, maar zoals in de VS wel vaker het geval is zijn vooral de sprintonderdelen vaak bijzonder interessant, zo ook vrijdagavond.

De ogen waren vooral gericht op de Nigeriaan Divine Oduduru, uitkomend voor de Texas Tech Red Raiders. Op het WK junioren in 2014 maakte hij al eens furore met leuke interviews en een zilveren medaille op de 200 meter, bij Texas Tech is hij opgebloeid tot een zeer veelbelovende sprinter en inmiddels blijkt hij absolute wereldtop te zijn.

Met een niet al te hevige wind in de rug snelde Oduduru op de 100 meter naar de winst in een zeer indrukwekkende 9,86 seconden. Hij deelt daarmee de eerste plek op de wereldranglijst van dit jaar met de Amerikanen Noah Lyles en Christian Coleman, die in Shanghai met íets meer wind in de rug dezelfde tijd liepen. Met 9,93 en 9,97 waren ook Cravon Gillespie en de Japanner Abdul Hakim Sani Brown erg snel in Austin.

De finale van de 100 meter (Bron: YouTube)

Nog geen uur later stond de 200 meter op het programma en ook daar stond Oduduru aan de start. Dat ging ook niet geheel verkeerd: met een tijd van 19,73 seconden pakte hij de winst en bijna 's werelds beste tijd van het jaar. Gillespie en Sani Brown waren ook weer van de partij en met 19,93 en 20,08 deden ook zij het weer goed.

Overigens zijn er nu slechts dertien mannen die ooit sneller waren dan Oduduru op de 200 meter, van hen waren alleen Tyson Gay, Justin Gatlin, Yohan Blake en Usain Bolt óók op de 100 meter met 'legale rugwind' sneller dan de Nigeriaan.

Op de 110 meter horden was het Grant Holloway die grote indruk maakte. Met 12,98 seconden pakte hij de winst en liep hij zich gelijk de top-20 aller tijden in. Het was wel spannend, want Daniel Robert zat er met 13,00 seconden niet ver achter en hij maakte ook nog eens een grote fout op de laatste horde.