Van Gerwen en Wattimena blijven foutloos tegen Spanje

Nederland heeft zich overtuigend geplaatst voor de tweede ronde van de World Cup of Darts. Michael van Gerwen en Jermaine Wattimena geven geen leg weg tegen Spanje. Het werd 5-0.

Wattimena nam de plaats in van Raymond van Barneveld. Wattimena is na Van Gerwen de hoogst geplaatste Nederlander. Spanje trad aan met Cristo Reyes en Toni Alcinas. Wattimena bezorgde Nederland meteen een goede start met een 108-finish voor een break voorsprong. Michael van Gerwen zette de stand daarna op 2-0 met een veertiendarter. 

In de derde en vierde leg was het Wattimena die de legs wist binnen te halen via tops en dubbel vier. Van Gerwen klaarde klus vervolgens in leg vijf met een 14-darter voor een 5-0 overwinning op de Spanjaarden.  In de tweede ronde nemen de titelverdedigers het op tegen Polen. Eerder op de avond trokken de Polen ten strijde tegen Tsjechië. Die wedstrijd wonnen ze met 5-2.

Australië had heel wat meer moeite nodig om zich te kwalificeren voor de laatste zestien. Simon Whitlock en Kyle Anderson wonnen nipt met 5-4 van Kim Viljanen en Marko Kantele uit Finland. Ierland was met 5-1 veel te sterk voor Griekenland, dat scorend tekort kwam om mee te komen met Steve Lennon en William O’Connor. Met een gemiddelde van 87 en een finishpercentage van 33 procent zorgden de Ieren voor een aardig begin van het toernooi.

Engeland heeft een gevaarlijke hindernis met gemak genomen. Rob Cross en Michael Smith ontdeden zich met 5-1 van de Filipijnen. De Engelsen zaten er meteen goed in met een 107-finish. De Filipijnen, met Lourence Ilagan en Noel Malicdem, lieten in de tweede en derde leg telkens één kans liggen om de leg te pakken. Smith en Cross maakten daar dankbaar gebruik van en liepen weg naar 4-0. Ilagan zorgde met een 61-finish voor 4-1, maar de Filipijnen slaagden er vervolgens niet in om de druk op te voeren in de zesde leg. Smith gooide 25 uit en gaat samen met Voltage door naar de tweede ronde.

Zaterdag is het de beurt aan de tweede ronde. Vanaf nu zullen er eerst twee singels gespeeld worden en indien het nodig is zal er een beslissende koppelwedstrijd gespeeld worden. 

World Cup of Darts - uitslagen eerste ronde vrijdag
USA 5-1 China
Canada 5-3 Italy
Poland 5-2 Czech Republic
Republic of Ireland 5-1 Greece
England 5-1 Philippines
Austria 5-3 Russia
Australia 5-4 Finland
Netherlands 5-0 Spain

Zaterdag - tweede ronde - middagsessie vanaf 13.00 uur
South Africa v New Zealand
Singapore v Japan
Scotland v Sweden
Belgium v Germany

Avondsessie vanaf 19.00 uur
Australia v Canada
Austria v USA
England v Ireland
Netherlands v Poland