Actrice Cross loopt anuskanker op na seks met man

Marcia Cross, bij velen bekend als actrice uit de serie Desperate Housewives, breekt een lans voor vaccinaties. Cross heeft twee dochters die deze zomer gevaccineerd zullen gaan worden tegen humaan papillomavirus (HPV), een seksueel overdraagbaar virus dat verantwoordelijk gehouden wordt voor diverse typen kanker, zoals baarmoederhalskanker.

Cross' man, Tom Mahoney, werd in 2009 gediagnosticeerd met keelkanker. Hij werd behandeld en genas volledig van de ziekte. Een aantal jaar later werd de inmiddels 57-jarige Cross gediagnosticeerd met anuskanker en bij haar werd hetzelfde virus ontdekt als een aantal jaar eerder bij haar man werd gedetecteerd.

Infecties met HPV komen zeer veel voor. Zo'n 80 tot 90 procent van de mensen wordt eens in hun leven besmet met HPV. Het grootste gedeelte van deze infecties worden binnen een paar jaar door het lichaam zelf opgeruimd, maar sommige typen HPV zijn hardnekkiger en veroorzaken kanker. Vaccinatie beschermt tegen deze vormen van het virus.

Cross is inmiddels een aantal keer bestraald en het gaat redelijk goed met haar. "Ik voel me weer normaal, al is het een 'nieuw' normaal", aldus Cross, die zich inzet om anale kanker bespreekbaar te maken.

"Ik weet dat er mensen zijn die zich schamen", zei ze in het interview. "Je hebt kanker! Moet je je dan ook nog eens schamen? Net of je iets slechts hebt gedaan, weet je, omdat het in je anus zit? Ik bedoel, kom op, echt. Je hebt genoeg op je bordje. "