Hardleerse beschonken brokkenrijder krijgt strafkorting na hoger beroep

Het gerechtshof in 's-Hertogenbosch veroordeelde vrijdag een 48-jarige man tot een celstraf van 2 jaar en een rijontzegging van vier jaar. De man reed in oktober 2017 een vader en zijn destijds 6-jarig zoontje aan in Middelburg. De rechtbank Zeeland-West-Brabant legde hem eerder een gevangenisstraf op van drie jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, en een rijontzegging van vijf jaar.

Verkeersongeval
Op de avond van 13 oktober 2017 reed de man met teveel alcohol op in zijn auto door Middelburg. Na een inhaalmanoeuvre met te hoge snelheid in een drukke straat in een woonwijk, passeerde hij een vluchtheuvel aan de verkeerde zijde. Die lag vlakbij een onoverzichtelijke bocht met een voetgangersoversteekplaats, waar op dat moment de twee slachtoffers met de fiets de weg overstaken.

Zij houden blijvend zwaar lichamelijk letsel over aan de aanrijding. Ze zijn zichzelf niet meer, vergeetachtig en kunnen slecht tegen prikkels. Dat naast allerlei andere klachten. De vader kan mogelijk nooit meer werken, vertelde hun advocate tegen het hof.

Zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag
De rechtbank noemde het rijgedrag van de man roekeloos. Het hof ziet dat anders. Hoewel zijn rijgedrag in het dagelijkse taalgebruik roekeloos kan worden genoemd, kan het volgens de wet niet zo worden betiteld. Volgens het hof heeft de man zich zeer onvoorzichtig en onoplettend gedragen.

Daarmee komt het hof tot een lagere gradatie van schuld aan het ongeluk. Het hof neemt het de man zeer kwalijk dat hij door zijn rijgedrag geen rekening heeft gehouden met de onaanvaardbare risico's die hij ten koste van andere weggebruikers nam.

Geheel onvoorwaardelijke celstraf
Omdat het hof het rijgedrag van de man juridisch gezien niet bestempelt als roekeloos, komt het uit op een lagere straf, de onvoorwaardelijke gevangenisstraf is zes maanden lager dan de straf die de rechtbank eerder oplegde.

Het hof vindt, anders dan de rechtbank, een geheel onvoorwaardelijke straf meer passend, omdat de man in het verleden ook al is veroordeeld voor rijden onder invloed.