Veel overlast door onweer

Goedemiddag allemaal!

Het beloofde noodweer is er inderdaad gekomen. Het onweerscomplex trok vanuit het zuidwesten naar het noordoosten. In het zuidwesten viel de overlast nog wel mee, maar het systeem activeerde behoorlijk bij het doortrekken. Hier bij mij in Haarlem was het echt één van de mooiste onweersbuien sinds lange tijd. Er waren zo'n 40 tot 60 bliksemontladingen per minuut, je werd er bijna verblind door. En toen kwamen de regens met wolkbreuk-intensiteit. In een kwartier tijd viel er 15 mm. Lokaal in de regio nog wat meer. Ik heb genoten!

Tot zover het leuke gedeelte. Minder leuk is dat er in het zuiden en oosten enorm veel schade is aangericht. Dat kwam omdat daar de warmste lucht aanwezig was. Ik heb al veel beelden gezien van omgevallen bomen, en op een camping in Overijssel zelfs meerdere bomen. Het is een wonder dat daar geen gewonden zijn gevallen. Dit soort situaties kwamen we ook tegen in Limburg. Mogelijk was er op sommige plaatsen sprake van een windhoos c.q tornado. Verder viel er een boom op het spoor tussen Apeldoorn en Deventer. Daar is tot zeker half 5 geen treinverkeer mogelijk.

Waar wel een echte tornado was, dat was net over de grens in Bocholt. Deze is al gekwalificeerd als een EF2 tornado. Kortom, de meeste windstoten waren in het zuiden en oosten, en de meeste regen en bliksems in het westen en midden.

Vanvond/vannacht maken we opnieuw kans op zware buien. Over het hoe en waar is nog onduidelijkheid. Voorkeur voor zwaar weer lijkt opnieuw het oosten te zijn, want daar wordt het bij zonneschijn nog 25 graden. Toch sluit ik het westen niet uit. Als de omstandigheden juist zijn kan het ook daar weer flink tekeer gaan. 

Code oranje was mijn insziens volkomen terecht. Ik ben benieuwd of er straks opnieuw codes worden uitgedeeld. 

We houden jullie op de hoogte! 

Ook bij DJMO onweerde het flink gisteravond. ( Filmpje: DJMO)