FOK! Wat een weer: pittige regen- en onweersbuien

Goeiedag!  

Ga er maar eens lekker voor zitten. Er is weer een boel te vertellen. Als eerste moet ik bekennen dat ik er zondag wel een klein beetje naast zat. De bedoeling was dat er een convergentielijn zou gaan passeren, met daarachter een windsprong en koelere lucht. Veel tamtam had ik daar niet op verwacht, doch het tegendeel bleek waar. In diverse delen van het land werd men verrast door een fel onweer. Alleen het midden van het land bleef grotendeels buiten schot. Het onweer leverde ook een paar prachtige foto's op, zoals jullie hieronder kunnen zien. Eindelijk wat actie in de tent, want ook ik mocht meedoen met het buienfestijn. En we zijn er nog niet. We beginnen pas.

Het koufront zelf is inmiddels boven Duitsland aangekomen. Daar zien en zagen we zware regen- en onweersbuien tot ontwikkeling komen. Wat wil nu het geval, dat front komt weer terug naar ons land toe en gaat morgen ons weer bepalen. Het kan best wel eens ruig gaan worden. Het zuidoosten en oosten van ons land komt dieper in de warme lucht en daar stijgt het kwik naar 28 of 29 graden, heel misschien net 30. In het westen blijft het een stuk koeler met 18 tot 24 graden. 

En het front komt naderbij + er kunnen ook losse onweersbuien vanaf de grond ontstaan. Dit kunnen dan heel zware buien worden. De kans is het grootst in het zuiden en oosten. Uiteindelijk zal ook het front een duit in het zakje doen, en dat kan later in het westen voor pittig onweer gaan zorgen. Ook hagel en zware windstoten zijn zeer goed mogelijk. Ik denk dat het KNMI zeker met code GEEL gaat komen, en misschien nog wel meer, maar dat is nog even afwachten. Er kunnen grote hoeveelheden regen vallen. Buiten de buien om staat er niet veel wind. 

Toch is het ook maar weer de vraag: waar, wanneer en hoe laat. De energie is in ieder geval wel aanwezig en ook de andere atmosferische omstandigheden geven kans op zwaar weer. Ik ben natuurlijk op post morgen.  

Dit is niet de enige kans op pittige buien. Ook woensdag en vrijdag kunnen er fikse buien vallen. Kortom: we staan aan het begin van een boeiende weerweek. Hopelijk krijgt iedereen zijn/haar deel. Of niet natuurlijk als je dat niet wil.  

Tot morgen!  

Onweer in Zelhem (Foto: Erwin Klein)
Een schitterende bliksemfoto van Erwin Klein. Ook in Zelhem onweerde het flink. (Foto: Erwin Klein)

Onweer in Haarlem (Foto: Maraud)
Onweer in Haarlem. Leuk een stadsgenoot! Prachtige foto ook. Dit was een onweerscel die hier heel wat regen achterliet. (Foto: Maraud)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.