'Ewold Horn na 7 jaar gijzeling doodgeschoten bij ontsnappingspoging'

Vogelspotter Ewold Horn zou om het leven gekomen zijn. De Groninger werd in het zuiden van de Filipijnen al meer dan zeven jaar lang gegijzeld door terreurgroep Abu Sayyaf, maar zou bij een ontsnappingspoging doodgeschoten zijn, zo heeft het Filipijnse leger laten weten.

Het leger, eerder dit jaar nog optimistisch over een goed einde van de ontvoering, zou anderhalf uur lang gevochten hebben met de terreurgroep. Daarbij is Horn volgens kolonel Gerry Besana om het leven gekomen, waarbij het leger ook meldt dat zijn lichaam gevonden is, net als dat van zes anderen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon de dood van de Groninger nog niet bevestigen.

Horn werd op 1 februari 2012 ontvoerd tijdens een zoektocht naar een bijzondere vogel op het eilandje Tawi Tawi. Veel werd sindsdien niet van hem vernomen, hoewel de Zwitser Lorenzo Vinciguerra wel wat over Horn kon melden. Hij was ook ontvoerd, maar wist te ontsnappen en vertelde dat Horn, met wie hij bevriend was geraakt, nog wel leefde, maar in slechte gezondheid verkeerde.

Twee jaar geleden meldde het Filipijnse leger dat Horn nog in leven was, enkele maanden terug vertelde ex-gijzelaar Jed Quimbo dat de Groninger nog altijd leefde en zelfs in (relatief) goede gezondheid verkeerde. Hij werd gevangen gehouden op Jolo, een van de vele - grotendeels onbewoonde en dichtbeboste - Sulu-eilandjes, zes keer zo groot als Texel en vooral bestaand uit jungle.