Enorme tornado-uitbraak raast door in VS

Het houdt maar niet op met de enorme uitbraak aan tornado's in de VS. Met name in het Midwesten en de Great Plains is het al wekenlang raak. Ter illustratie: in mei worden doorgaans zo'n 260 tornado's gemeld, men zit deze maand inmiddels al ver over de 400. Inmiddels zijn er zeker zeven doden en minstens 130 gewonden gevallen.

Dinsdag was het weer raak, dit keer vooral in de staten Ohio en Kansas. Met name het in Kansas gelegen Linwood werd hard geraakt door een joekel van een tornado, volgens eerste schattingen meer dan anderhalve kilometer breed. Het lijkt er wonderbaarlijk genoeg op dat er in Linwood geen doden zijn gevallen, maar de schade is enorm en troep uit de stad werd bijna tachtig kilometer verderop nog gevonden bij het Kansas City International Airport.

Ook in Laurelville in Ohio trok een tornado langs, met flink wat schade aan gebouwen tot gevolg. Er werd zelfs een 3200kg zware truck een huis ingeslingerd, maar wonder boven wonder lijkt het ook daar met persoonlijke schade mee te vallen. Een dag eerder werden onder meer Celina, Brookville en Riverside in Ohio al zwaar getroffen, in Celina viel daarbij één dode: een man werd met auto en al zijn huis in geblazen door minstens een EF3-tornado, de op twee na zwaarste categorie.

In de afgelopen dagen vielen ook al twee doden bij een kleine, maar zeer felle tornado in El Reno in Oklahoma, in Jefferson City in Missouri vielen vorige week nog tientallen gewonden bij een monsterlijke tornado en in Golden City, eveneens in Missouri, kwamen drie mensen om het leven bij een 800 meter brede tornado.

Meer beelden, ander nieuws en waarschuwingen zijn te vinden in de tornadoreeks op het FOK!forum.