Hells Angels verboden in Nederland

De Hells Angels worden verboden in Nederland. De Utrechtse rechtbank heeft woensdagochtend bepaald dat de criminele motorbende alle activiteiten moet staken. Daar had het Openbaar Ministerie al om gevraagd, omdat volgens het OM sprake is van een geweldscultuur waarmee de samenleving en rechtsstaat in gevaar gebracht wordt.

Nooit eerder is de motorbende in een land volledig verboden. Er zijn wel landen waar enkele 'chapters' verboden zijn, zoals in Duitsland, maar de hele toko in een land verbieden gebeurt nu voor het eerst. De Hells Angels zijn al veertig jaar actief in Nederland en voeren al jaren een (gewapende) strijd met andere bendes, zoals het verboden Satudarah en het - na een oorspronkelijk totaalverbod - deels verboden Bandidos.

De verdediging van het gajes vond dat een verbod niet zou kunnen, omdat geen sprake zou zijn van centrale aansturing. Daar ging de rechter niet in mee: er is sprake van nationale én internationale aansturing. Dat leden speciale kledingpatches en oorkondes krijgen als ze geweld hebben gebruikt deed de zaak vanuit Hells Angels-perspectief ook geen goed. Volgens de rechter kenmerkt de cultuur zich door wetteloosheid en zien de leden zichzelf als buiten de wet staande outlaws.

De toelichting van de rechtbank (Bron: YouTube)