Chinese MMA-vechter gedegradeerd tot derderangs burger na winstpartij

Regelmatig worden over de hele wereld gevechten gehouden tussen MMA-vechters en beoefenaars van verschillende types vechtsporten. Zo deed ook Xu Xiaodong een potje mee. Deze Chinese MMA-vechter mocht een potje knallen tegen een heuse Wing Chun-meester, Lu Gang.


Xu Xiaodong vs Lu Gang (Bron: YouTube)

Ontmaskering cultureel erfgoed
Gelijkopgaand ging deze vechtpartij niet. Na zes seconden lag de veel lichtere Gang al languit op het canvas en zijn kung fu hielp hem ook al niet. Xu is een vechter die in China maar wat graag opschept over zijn superieure MMA-gevechtkunsten en dat hij de traditionele vechtstijlen wil 'ontmaskeren' als zijnde nep. Dit geheel tegen de zin van de Chinese overheid die de traditionele krijgskunsten als onderdeel ziet van het Chinese cultureel erfgoed.

Eerder sloeg Xu Tai Chi-meester Wei Lei bruut tegen de grond en hij heeft inmiddels zelfs een prijs van ruim honderdvijftigduizend euro uitgeloofd voor de eerste krijgskunstenaar die hem kan verslaan.

Sociale kredietverlaging
Nu is Xu dan eindelijk te ver gegaan en de Chinese overheid grijpt in. Xu's 'sociale krediet' werd verlaagd naar niveau-D, wat betekent dat hij niet meer met de hogesnelheidstrein mag reizen, geen auto's meer mag huren, bepaalde dingen kopen of in de betere hotels mag overnachten. Ook moet hij schadevergoeding betalen ten hoogte van ruim zestigduizend euro.

Of dat Xu zal tegenhouden is nog maar de vraag. In juni staat zijn volgende gevecht tegen een traditionele krijgskunstenaar gepland. Volgens Chinese media zullen eventuele beelden van dit gevecht door de Chinese overheid van het internet verwijderd worden.


Xu Xiaodong (Bron: YouTube)