Roglic verliest door val kostbare tijd in Giro d'Italia, Cataldo wint de vijftiende rit

Dario Cataldo heeft Astana een tweede ritzege bezorgd in de Giro d'Italia. De Italiaan won vanuit een vroege vlucht waarin hij zijn medevluchter Mattia Cattaneo in een sprintje klopte. Primoz Roglic verloor kostbare tijd op Richard Carapaz en Vincenzo Nibali. De Sloveen van Jumbo-Visma kwam in de laatste afdaling ten val.

Twee Italianen kregen de ruimte van het peloton: Dario Cataldo en Mattia Cattaneo reden meer dan een kwartier voorsprong bij elkaar. Het leek voor de etappe te gaan tussen de twee Italianen.

Met nog negentig kilometer te gaan was het verschil nog een klein kwartier. Mitchelton-Scott zorgde ervoor dat het tempo omhoog ging in het peloton en de minuten vlogen eraf. Op een kleine zeventig kilometer was het verschil nog maar acht minuten en moesten de beklimmingen deze etappe nog komen. Is was er het duo Madonna del Ghisallo/ Colma di Sormano en op die laatste beklimming koos Simon Yates voor de aanval. Alle klassementsrenners waren attent en met de sterke ploeg van Movistar van leider Richard Carapaz kwam Yates niet weg.

In het tussenstuk tussen de Colma di Sormano en de Civiglio konden de twee koplopers weer wat uitlopen en zouden ook voor de winst gaan rijden. De twee bleven heel de etappe samen en in een sprint was Cataldo te snel voor zijn landgenoot.

In het peloton gebeurde er meer dan genoeg. In aanloop naar de Civiglio kreeg Roglic te maken met materiaalpech. De Sloveen moest verder op de fiets van Antwan Tolhoek en kon vlak voor de laatste beklimming weer aansluiten. Op de slotbeklimming trok Vicenzo Nibali ten aanval. Carapaz sprong meteen mee op zijn wiel, maar Roglic moest passen. Hij verloor een vijftiental seconden op de beklimming. In de afdaling ging Roglic ten val. Hij schatte een bocht fout in en verloor daar kostbare tijd op de andere favorieten voor de eindzege. In totaal verloor hij veertig seconden en staat in het klassement nu 47 seconden achter op Carapaz. Nibali staat op 1.47 van de Ecuadoraan.