Van der Poel wint eerste wereldbekerwedstrijd mountainbike in zijn carrière

Mathieu van der Poel heeft zondag de wereldbekerwedstrijd mountainbike in het Tsjechische Nove Mestro gewonnen. Voor de alleskunner op twee wielen was dit zijn eerste wereldbekerzege. Door de winst versterkt Van der Poel zijn eerste plaats in de wereldbeker.

Van der Poel reed samen met de Zwitser Nino Schurter aan de leiding van de wedstrijd. In de laatste ronde plaatste de Nederlander een aanval waar de zesvoudig wereldkampioen en regerend Olympisch kampioen geen antwoord op had. Op de derde plaats eindigde Schurter's landgenoot Mathias Flückiger.

Tot vandaag won Van der Poel al verschillende kwalificatiewedstrijden op vrijdag maar was nog nooit de beste in de hoofdwedstrijd op zondag. Hij was erg blij met zijn eerste zege: “Vooral omdat ik hier win tegen een van de grootste mountainbikers”, aldus Van der Poel. “Dat maakt het extra mooi. Het is zo moeilijk om een wereldbekerwedstrijd te winnen. Ik heb het drie jaar geprobeerd. Hier heb ik van gedroomd.”

Van der Poel versnelde halverwege de laatste ronde en wachtte niet tot de sprint: “Het was gewoon de beste klim om het te proberen. Ik had dat punt op het parcours al een tweetal ronden in mijn gedachten.”

In de wedstrijd voor vrouwen was er ook lange tijd een grote kans op een Nederlandse zege. Anne Tauber ging als eerste de laatste ronde in met een voorsprong van elf seconden op Kate Courtney. Door een lekke band viel Tauber echter terug en finishte als tiende. De Amerikaanse won daardoor haar tweede wereldbekerwedstrijd van seizoen. Anne Terpstra werd zevende.