Nederlandse volleyballers winnen eerste duel in European Golden League

De Nederlandse volleyballers hebben het eerste groepsduel in de European Golden League, het Europese landentoernooi, gewonnen. Oranje won moeizaam met 3-2 (25-20, 17-25, 26-24, 20-25, 15-10) van Kroatië. 

Oranje zit in de poule met Spanje, Estland en Kroatie. Vooraf werd gedacht dat Kroatië, de nummer 23 op de wereldranglijst de makkelijkste tegenstander zou zijn voor Nederland, maar in de eerste wedstrijd boden de Kroatische volleyballers veel tegenstand tegen Oranje, zelf de nummer negen op de worldranking. 

In Apeldoorn won Oranje nog makkelijk de eerste set, maar werd de tweede set kansloos verloren. Ook in de derde set had Nederland moeite met Kroatië, maar wonnen wel de set ondanks een setpunt van Kroatië. Kroatië maakte vervolgens in de vierde set de stand weer gelijk, waarna Oranje het in de vijfde uiteindelijk toch nog afmaakte voor eigen publiek.

Spanje en Estland zijn de andere groepsgenoten van Nederland. Woensdag wacht de tweede groepswedstrijd tegen de Spanjaarden. Nederland speelt tegen iedere tegenstander een keer uit en een keer thuis.

De winnaars van de groep, en de beste nummers twee, gaan naar de Final Four op 21 en 22 juni.
Nederland won de European League twee keer, in 2006 en 2012. Als Oranje het toernooi dit jaar wint, kan de ploeg promoveren naar de Nations League.