Dubbelslag voor Carapaz in Giro d'Italia in korte bergrit

Richard Carapaz heeft een dubbelslag geslagen in de Giro d'Italia. De Ecuadoraan van Movistar won de korte en lastige bergrit en neemt ook de roze trui over van Jan Polanc. Primoz Roglic en Vicenzo Nibali hielden deze bergrit opnieuw naar elkaar in de gaten.

De etappe was met 131 kilometer de kort, maar met vijf beklimmingen wel zwaar. De vierde klim, de San Carlo (10 kilometer à 9,8%) was de zwaarste en daar barstte de strijd tussen de favorieten ook los. Nibali ging er aan de voet al vandoor en kreeg Roglic, Carapaz, Miguel Ángel López en Mikel Landa met zich mee.

Bauke Mollema en Ilnur Zakarin, die winnaars, van de dertiende etappe, konden niet mee met het geweld en verloren kostbare tijd. Vlak onder de top van de klim trok Carapaz ten aanval. Op de top had hij een halve minuut voorsprong en die behield hij ook in de afdaling. De slotklim was maar van de derde categorie, maar daar pakte de Ecuadoraan de meeste tijd op zijn concurrenten. Hij reed stevig door, terwijl vooral Roglic en Nibali naar elkaar keken. Door de wapenstilstand bij de achtervolgers konden Simon Yates en Pavel Sivakov ook nog terugkomen.

Yates reed zelfs weg op de slotklim en kwam als tweede over de meet, maar wel op anderhalve minuut van Carapaz. De groep van Nibali en Roglic verloor een kleine twee minuten op de winnaar, waardoor hij de leiderstrui overneemt van Jan Polanc, die meer dan zeven minuten verloor.