Amsterdam onttroont Den Bosch en verovert 20ste landstitel

De hockeysters van Amsterdam zijn met een sensationele 2-0 zege op Den Bosch voor de twintigste keer in de geschiedenis kampioen van Nederland gewonnen. Het waren goals van Charlotte Vega en Kitty van Male – in haar afscheidswedstrijd – die Amsterdam de overwinning bezorgden. Een sportieve revanche voor al die verloren finales van de afgelopen jaren en de 1-4 op eigen veld vorig seizoen in het bijzonder.

Wat begon Amsterdam fantastisch aan de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Een droomstart voor het ensemble van Rick Mathijssen, met twee goals in het eerste kwart. Den Bosch werd overrompeld. Den Bosch hapte naar adem. Den Bosch lag al na veertien minuten op de rug, na een wervelende show van Amsterdam.

De 1-0 was een echte spitsengoal, een doelpunt van wie anders dan Charlotte Vega, spits van beroep. Vogelvrij tipte ze na vier minuten bij de tweede paal een heerlijke pass van Marijn Veen binnen. Boem! Het gaf Amsterdam vleugels. Kitty van Male maakte de 2-0, na een strafcorner, die door Eva de Goede werd afgeschoven op Ilse Kapelle. Van Male reageerde alert op de rebound, na de push van Kapelle, die na de redding van Josine Koning in de cirkel bleef liggen.

Wat als Felice Albers haar backhandschot in het eerste kwart in het net had gejaagd? Wat als Noor de Baat bij de tweede paal haar stick tegen de bal had gekregen, na een pass van Veen? Wat als Van Male, aangeefster bij de vierde strafcorner van Amsterdam, de variant niet naast had getikt? Dan was het al snel een afstraffing voor Den Bosch geworden. Heel snel.

Bij de gemiddelde hockeyliefhebber leefde na de overwinning van Amsterdam donderdag al het gevoel dat het misschien weleens kon gaan gebeuren, de onttroning van Den Bosch, na vijf landstitels op rij. Want Amsterdam leek duidelijk een stap verder dan SCHC. Bovendien bewees de vechtmachine van Rick Mathijssen donderdag voor de zoveelste keer dit seizoen dat het bijna niet te verslaan is, door terug te komen van een 1-0 achterstand en met 2-1 te zegevieren.

Hoe geweldig de prestaties van Den Bosch ieder jaar ook zijn, hoeveel respect er ook voor de club en haar beleid is, buiten de Brabantse stad hoopte, nee smachtte de hockeywereld misschien wel naar een nieuwe kampioen, naar finales met minder voorspelbare afloop. Het is de prijs die Den Bosch betaalt voor al die jaren van ongekende prestaties.

Maar Den Bosch is niet zomaar verslagen. Nooit. Daar kan SCHC over meepraten, nadat het vorige week alsnog over de knie ging, nadat het de eerste wedstrijd had gewonnen. Speel Lidewij Welten aan en ze kan zomaar iedereen passeren en de bal in de bovenhoek jassen. Leg een bal op de kop van de cirkel en Frédérique Matla of Ireen van den Assem kan hem onder druk zomaar tegen de touwen slepen. Want dit was de finale. Presteren op het juiste moment iets wat Den Bosch al jaren als geen ander doet.

Alleen nu liep het niet bij de speelsters van Raoul Ehren. Ze creëerden niet veel, ze leken van slag na de snelle 2-0 van Amsterdam. Het waren een paar loze passes naar niemandsland die de onmacht van Den Bosch typeerden, al boden ze in het tweede kwart wel meer tegenstand dan in het begin van de wedstrijd. Maar één uitgelopen strafcorner van Frédérique Matla en een laag schot van Pleun van der Plas, met de voeten gered door Anne Veenendaal, waren de enige kansen die Den Bosch voor rust afdwong.

Lang duurde het in het derde kwart tot Den Bosch eindelijk eens gevaarlijk werd. Drie strafcorners op rij kreeg de thuisploeg, maar geen van vallen vonden hun weg naar het doel, mede dankzij de sneltrein Maria Verschoor, die goed uitliep. Het was Margot van Geffen die vanaf rechts ook nog een voorzet gaf op spits Lieke Hulsen, maar die kon de bal niet binnen tippen.

Daardoor stond het nog steeds 2-0 voor Amsterdam toen het vierde kwart begon. Een gele kaart voor Marijn Veen betekende dat de uitspelende ploeg vijf minuten met tien man moest zien te overleven. De druk van Den Bosch nam toe. Twee keer was Lieke Hulsen gevaarlijk. De videoscheidsrechter trok een aan Den Bosch gegeven strafcorner in. Het was ‘m simpelweg gewoon niet voor Den Bosch, dat in Amsterdam haar meerdere moest erkennen.

Toen na zeventig minuten de toeter van het eindsignaal klonk, barstte aan de Oosterplas het Amsterdamse feest los. Wisselspeelsters stormden het veld in. Rick Mathijssen vloog assistent Robert Tigges om zijn nek. Amsterdam is na de laatste titel in 2013 weer landskampioen.

Amsterdam viert feest na de 2-0. (PRO SHOTS/Peter van Gogh)
Amsterdam viert feest na de 2-0. (PRO SHOTS/Peter van Gogh)