Giro: Etappe 14 - Knallen in de bergen

Het werd spectaculair gisteren, met Ilnur Zakarin als grote winnaar van de dag. Primoz Roglic leek niet helemaal fantastisch te zijn, vandaag moet hij laten zien dat dat wel meevalt: de etappe is een stuk korter, maar de 131 kilometer zijn allesbehalve makkelijk.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we dat we vandaag door het Valle d'Aosta koersen, het meest Franse deel van Italië. Dat zien we ook aan namen als die van startplaats Saint-Vincent, finishplaats Courmayeur en eigenlijk alles tussen die plaatsen in.

Al snel wordt er pittig geklommen, daarna wordt er nog veel pittiger geklommen en na een afdaling gaat het wederom direct weer omhoog. Een kort, pittig klimmetje volgt, daarna is het écht menens: de Colle San Carlo, 10,5 kilometer aan gemiddeld bijna tien procent, dat doet pijn.

De slotklim naar Courmayeur is de makkelijkste van de dag: niet zo simpel aan het begin, maar deel twee is weinig boeiend, op een vreemde passage van een viaduct voor de finish na. De koers begint even na één uur, Eurosport is er vanaf de start live bij. De finish ligt weer tussen vijf en half zes.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)