Olifantenjacht heropend in Botswana

Botswana is het land met de grootste populatie olifanten ter wereld en, zoals dat een beetje land betaamt, jagen op de dieren was er verboden. Met de nadruk op 'was': de regering heeft besloten het verbod op te heffen en dus mogen de majestueuze dieren weer afgeslacht worden.

Het aantal olifanten in Botswana is sinds 1991 verdrievoudigd: er zijn er nu zo'n 160.000 aanwezig. Sinds 2014 mag er niet meer op de dieren gejaagd worden, maar vooral boeren klagen steen en been: de dieren veroorzaken schade aan de oogst en zouden dorpsbewoners doden. Volgens de regering zal de jacht op een 'ordelijke en ethische' manier gebeuren, hoewel het voor de hand lijkt te liggen dat bijvoorbeeld slagtanden uiteindelijk in gemalen vorm terechtkomen bij Chinezen die er een harde plasser van denken te krijgen.

Critici noemen het plan onzinnig en politiek: de regering zou vooral stemmen willen winnen op het platteland, in aanloop naar de verkiezingen dit jaar. Het daadwerkelijke probleem zou bijvoorbeeld beter opgelost kunnen worden door de leefgebieden van de olifanten te verbinden met andere grote gebieden, zodat ze daar makkelijk naartoe kunnen reizen.