Van Kalmthout 3e in zinderende Freedom 100 op Indianapolis

Rinus van Kalmthout is als derde geëindigd in de Freedom 100, de race in de Indy Lights - de opstapklasse onder de IndyCar Series - op de Indianapolis Motor Speedway, die traditiegetrouw gereden wordt op de vrijdag voor de Indy 500.

Nog voor de race begon ging het allemaal al niet zo lekker in het elf man tellende veld: debutant Jarett Andretti spinde bij het opwarmen van zijn banden, Aaron Telitz stuurde met een technisck probleem de pitstraat in. Na ongeveer anderhalve ronde ging het pas echt fout: David Malukas spinde een meter voor Van Kalmthout en de 28-jarige debutant Chris Windom - een coureur zonder noemenswaardige ervaring in welke semi-serieuze klasse dan ook - reed er vol tegenop. Windom ging de hekken in, maar zowel hij als Malukas kwamen er gelukkig zonder kleerscheuren vanaf.

Windom ging donderdagavond overigens nog zwaar over de kop in de Hoosier Hundred in Indianapolis, een sprintcarrace. Na een onderbreking kon het veld weer verder, met Van Kalmthout inmiddels op de vierde plek, wat na een prima inhaalactie op Dalton Kellett een derde plek werd. Ryan Norman had ondertussen de leiding in handen, voor Robert Megennis. Dat duurde niet lang, want een knotsgek gevecht ontspon zich voorin, waar Oliver Askew met een prachtige move van de vierde plek naar de leiding reed, tot Megennis er weer voorbij ging.

Windom en Malukas crashen (Bron: YouTube)

Van Kalmthout pakte uit de slipstream zelf de leiding over en na 165 positiewisselingen - zo voelde het voor de kijker althans - waren we vier ronden verder. Ovaldebutant Toby Sowery maakte ondertussen ook indruk en met vijftien ronden te gaan kwam hij aansluiten bij Van Kalmthout en Norman, die ronde na ronde duelleerden om de eerste plek. Askew en Megennis kwamen zich ook weer melden, hoewel Megennis na een aanraking met Sowery bijna spinde. Op wonderbaarlijke wijze hield hij controle - mede geholpen door nog een tikje van Sowery - en de gele vlag werd gezwaaid: caution.

Met Norman op kop en Van Kalmthout achter hem aan werd de groene vlag gezwaaid, met nog acht ronden te rijden: een perfect recept voor chaos. Dat viel wat crashes betreft gelukkig mee, maar er werd wél kneiterhard gestreden om de overwinning. Van Kalmthout en Norman duelleerden, Askew kwam zich ook melden en ineens was daar ook Van Kalmthout's teamgenoot, Dalton Kellett. In de absolute slotfase moest de Nederlander helaas afhaken, terwijl Norman op weg ging naar de winst...tot Askew hem in de laatste meters vanuit de slipstream passeerde en op enkele duizendsten klopte.

De zinderende slotfase, zo ging het vrijwel de hele race (Bron: YouTube)