Zakarin wint eerste rit met aankomst bergop, Mollema stijgt naar vierde plaats algemeen klassement

Ilnur Zakarin heeft de eerste Giro-etappe met aankomst bergop gewonnen. De Rus van Katusha reed de hele dag in de aanval en was de sterkste op de klim naar Ceresole Reale.

Bauke Mollema reed ook de hele dag in aanval en vijf kilometer voor het einde moest de Nederlander passen bij Zakarin en Mikel Nieve. Mollema werd uiteindelijk vijfde nadat eerst Mikel Landa en later Richard Carapaz de renner van Trek-Segafredo voorbij reed.

Primoz Roglic en Vicenzo Nibali, de twee klassementsrijders, die bij het begin van de etappe het best voorstonden verloren veel tijd, maar staan nog steeds in de top vijf van het algemeen klassement, die word aangevoerd door de Sloveen Jan Polanc, die ruim twee minuten heeft op zijn landgenoot Roglic.

De eerste echte bergrit in deze Giro met drie stevige beklimmingen was het ideale parcours om koers te maken. Dat zou ook gebeuren. Bauke Mollema ging vroeg in de aanval met onder meer Ilnur Zakarin. De grote groep was uiteindelijk 28 renners groot en vooral Trek-Segafredo had een aantal renners met zich mee, die vooral in dienst reden van hun kopman Mollema.

Ondanks dat er hard werd gereden in het peloton begon de kopgroep met twee minuten voorsprong aan de laatste klim, van twintig kilometer. Dat was uiteindelijk voldoende voor Zakarin om de winst te pakken. De klimmende Rus reed een sterke slotklim en zou solo aankomen. Hij deed daarmee ook goede zaken in het algemeen klassement. Hij springt naar de derde plaats in het algemeen klassement.

Ook in het peloton werd er hard gekoerst op de slotklim. Astana had halverwege de etappe het initiatief genomen in de wedstrijd en dunde op de tweede klim het peloton flink uit. Op de slotklim kreeg Miguel Angel Lopez echter te maken met materiaalpech. Hij leek terug te komen op de andere klassementsrenners, maar verloor in de laatste kilometers flink wat tijd en heeft in het klassement nu al een achterstand van zeven minuten.

Voor Mikel Landa verliep de slotklim stukken beter. De Bask trok al vroeg ten aanval op de slotklim en maakte flink wat tijd goed op de andere klassementsrijders. Vooral op Primoz Roglic en Vicenzo Nibali maakte hij veel tijd goed, die vooral naar elkaar keken. Doordat Roglic en Nibali veel tijd verloren staat het weer heel dicht bij elkaar in het algemeen klassement