De Vries wint F2-hoofdrace in Monaco

Nyck de Vries heeft zijn tweede zege van het Formule 2-seizoen binnen. In de straten van Monaco begon Fries De Vries vanaf poleposition aan de hoofdrace en in een soms wat chaotische race wist hij dat keurig te verzilveren.

Nog voor de start ging het al niet helemaal goed: Callum Ilott, die naast polesitter Nyck de Vries op de eerste rij stond, begon te zwaaien, want zijn auto was afgeslagen. Na een extra opwarmronde kwam het veld - minus Ilott - goed weg, met De Vries aan de leiding, gevolgd door Luca Ghiotto, Sergio Sette Camara, Anthoine Hubert en Mick Schumacher.

Inhalen is in Monaco vrij lastig, maar Schumacher had daar lak aan en ging al snel knap voorbij Hubert, waarna de Duitser vrij vroeg zijn pitstop maakte. Hij werd tien ronden later in de Loews-bocht getorpedeerd door Nicholas Latifi, waarbij de Canadees vooral zichzelf te grazen nam: hij moest nog eens naar binnen en was kansloos, Schumacher kon gewoon door.

Halverwege de race kon de rode vlag gezwaaid worden. Er was gelukkig niks ernstigs aan de hand, maar Schumacher tikte de nog niet gestopte Tatiana Calderon in de rondte in Rascasse en de vaste Monaco-kijker weet wel hoe laat het dan is: niemand kan er meer langs. Het zorgde voor een lange onderbreking, waarin in elk geval De Vries, Ghiotto, Sette Camara en Nobuharu Matsushita nieuwe banden ondergeschroefd kregen - die uiteraard niet telden als pitstop.

Met De Vries op kop kon het veld na ruim een half uur dan eindelijk weer op weg, terwijl Schumacher al rap te horen kreeg dat hij een drivethroughpenalty kreeg. Dat maakte weinig meer uit, want een ieder die op het moment van de opstopping buiten de top-8 reed - en dus vast kwam te zitten - had daardoor een volle ronde achterstand aan de broek.

Vijf ronden voor het einde kwam de gehele top-5 binnen en De Vries hield daarbij ruimschoots de leiding in handen, voor Ghiotto en Matsushita. Niet veel later werd Jack Aitken in Loews tegen de muur getikt door de onder een Nederlandse licentie rijdende Indiër Mahaveer Raghunathan, terwijl Juan Manuel Correa bij het zwembad stevig de muur raakte.

De safety car kwam zo naar buiten en daarmee leek het gedaan, hoewel het veld nog voor één ronde op gang gevlagd werd. De Vries hield de koppositie moeiteloos vast en won voor Ghiotto, Matsushita, Sette Camara en Dorian Boccolacci. In het kampioenschap gaat Latifi met 93 punten aan de leiding, De Vries volgt op één punt en Ghiotto staat vlak achter hem op de derde stek.