Giro: Etappe 13 - Bergen!

Het ging gisteren al een beetje los met de eerste echte berg van de Giro, waarop Mikel Landa en Miguel Angel Lopez (Moreno) ten strijde trokken. Dat ging niet onaardig, terwijl Valerio Conti zijn roze trui kwijtraakte aan ploeggenoot en vluchter Jan Polanc. Vandaag is het echte werk, drie stevige klimmen.

We verwijzen voor de details weer naar de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier. Iets minder uitgebreid wel, uit de openingszin kunnen we opmaken dat glazen alcohol achterover tikken geen strak plan is als je nog een gedetailleerde voorbeschouwing wilt typen.

We gaan vandaag in elk geval drie keer stevig omhoog: vijftien en twintig kilometer aan zo'n zes procent gemiddeld en tussendoor nog bijna tien kilometer aan bijna negen procent gemiddeld. De finish ligt bovenop de klim van twintig kilometer, waar vooral de laatste zeven kilometer loodzwaar zijn.

Om half twaalf vertrekken de heren aan de 196 kilometer lange bergtocht van Pinerolo naar Ceresole Reale/Lago Serrù. De aankomst wordt grofweg tussen kwart voor vijf en half zes verwacht, het is lastig nauwkeurig te zijn als de etappe én lang én zwaar is.

De klassementsmannen mogen in elk geval aan de bak, Primoz Roglic zal moeten laten zien wat hij kan zonder de steun van zijn ploeg, want dat collectief bleek gisteren op de eerste serieuze klim massaal af te haken.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)