Onschuldige #MeToo-aanrander krijgt grote schadevergoeding

Geoffrey Rush, een Oscarwinnende acteur uit Australië, heeft van de rechter een schadevergoeding toebedeeld gekregen vanwege foutieve berichtgeving. Rush werd door een actrice beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

Tijdens een serie optredens van het toneelstuk King Lear in 2015 en 2016 zou Rush zijn vrouwelijke collega Eryn Jean Norvill namelijk bij haar borsten gegrepen hebben, zou hij haar gevolgd zijn tot in het toilet en zou de 68-jarige acteur ongepaste SMS'jes verstuurd hebben.

Norvill besloot na een interne klacht een deal te sluiten met de Australische tabloid The Daily Telegraph. Geheel in #MeToo-traditie stapte ze niet naar de politie, maar besloot ze haar verhaal aan de wereld te vertellen en de carrière van haar tegenspeler hiermee mogelijk te vernietigen, zelfs nog voordat Rush überhaupt door een rechter schuldig werd bevonden.

Rush besloot de krant aan te klagen voor smaad en nu krijgt hij 2,9 miljoen Australische dollars, wat ongeveer neerkomt op 1,7 miljoen euro. De rechter oordeelde dat het artikel "een roekeloos onverantwoordelijk stukje sensationele journalistiek van het ergste soort" was en dat Rush niet alleen de schadevergoeding verdient voor geleden schade, maar ook voor gedane imagoschade die door kan werken in de toekomst.

Rush is bij het grote publiek misschien het meest bekend om zijn rol als Captain Hector Barbossa in de filmserie 'Pirates of the Caribbean'. In 1997 won hij een Oscar voor zijn rol als David Helfgott in de film 'Shine'. Actrice Norvill blijft bij haar standpunt dat Rush meerdere grenzen heeft overschreden.