Johan Cruijff Arena thuishaven voor groepshoofd poule C op Euro 2020

Als het Nederlands elftal zich plaatst voor Euro 2020 dan is het voor de fans te hopen dat Oranje groepshoofd is en in poule C terechtkomt. Dit groepshoofd speelt, zo valt te lezen bij AT5, alle poulewedstrijden in de hoofdstad en wel in de Johan Cruijff Arena. De Rotterdamse Kuip zal hierdoor volgende zomer leeg blijven.

Over bijna een jaar begint het Europees kampioenschap voetbal, van 12 juni tot en met 12 juli. Omdat het een jubileumjaar is voor de Uefa, de bond bestaat dan 60 jaar, is Euro 2020 in twaalf verschillende landen. De speelsteden naast Amsterdam zijn Londen, Kopenhagen, Dublin, Glasgow, Boekarest, Boedapest, Bilbao, Sint-Petersburg, München, Rome en Bakoe.

Zondag 14 juni 2020
De poulewedstrijden in de Johan Cruijff Arena worden gespeeld op zondag 14 juni, donderdag 18 juni en maandag 22 juni. De andere wedstrijden in poule C zijn in Roemenië. Ook is er een kwartfinale in Amsterdam, die is op zaterdag 27 juni en gaat tussen de winnaar van poule A en de nummer twee van poule B. De openingswedstrijd is op 12 juni om 21.00 uur in Rome en de halve finales en de finale zijn in Londen (Wembley).

Kwalificatie
Als Nederland bij de eerste twee in de kwalificatiepoule eindigt plaatst het team van bondscoach Ronald Koeman zich rechtstreeks voor het EK. Oranje speelt in een poule met Duitsland, Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland. Oranje won de eerste wedtrijd met 4-0 van Wit-Rusland en verloor thuis met 3-2 in de laatste minuut van Duitsland. Op vrijdag 6 september is Duitsland-Nederland. Op donderdag 19 november is het laatste kwalificatieduel thuis tegen Estland in de Johan Cruijff Arena.

Nations League
Het zou te doen moeten zijn, maar mocht Nederland niet bij de eerste twee eindigen in de kwalificatie dan speelt Oranje sowieso playoffs voor plaatsing, dit omdat ze bij de finalisten zitten van de Nations League. Het maakt daarbij niet uit of Nederland de Nations League wint of niet. Winnen is wel aardig voor de spaarpot van de KNVB, de winnaar krijgt een bonus van 6 miljoen euro. Op 6 juni is de halve finale tegen Engeland in Portugal, de winnaar speelt de finale drie dagen later tegen de winnaar van Portugal-Zwitserland. Al deze ploegen mogen playoffs spelen als ze zich niet rechtstreeks plaatsen via de kwalificatie.

Loting
Op zondag 1 december is de loting voor het komende EK. Dan is alleen nog niet duidelijk welke landen zich plaatsen via de Nations League playoffs. Daar wordt op vrijdag 22 november voor geloot en op donderdag 26 maart volgend jaar worden die wedstrijden gespeeld.