Doden bij tornado's in de VS

Delen van de Verenigde Staten zijn vannacht opnieuw getroffen door noodweer. Daarbij ontstonden ook enkele tornado's. Ook op dit moment zijn er nog steeds waarschuwingen in enkele staten van de VS. Het noodweer heeft tot dusver zeker zeven levens geeist. Vijf mensen kwamen om het leven in Missouri, één in Iowa en één in Oklahoma.  

Het is al enkele dagen mis in "Tornado Alley" in de Verenigde Staten. Vijf dagen op rij werd er noodweer verwacht waarbij het hoogtepunt zou liggen in de nacht van maandag op dinsdag. Toen was er een zogenaamde zeldzame "High-Risk" afgegeven voor delen van Texas en Oklahoma. Het was slechts de tweede keer in de geschiedenis dat een soortgelijke waarschuwing werd uitgegeven. Toch viel die nacht de schade en overlast mee. Weliswaar was er grote hagel, zware regenval en waren er diverse tornado's maar gezien de waarschuwing die werd uitgegeven leek het mee te vallen. 

Dat lijkt nu misschien toch wat anders te worden. Voor gisteren stond er een "Enhanced Risk" afgegeven die in de loop van de dag werd opgeschaald naar een "Moderate Risk", de op één na hoogste waarschuwing. Die lijkt terecht want afgelopen nacht werden inwoners van de hoofdstad Missouri onaangenaam verrast door een zware tornado die in het donker op de stad afkwam. Op video's en foto's is te zien dat er behoorlijk veel schade is in delen van Jefferson City, een stad van 40.000 inwoners. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat de tornado allerlei brokstukken van huizen, auto's en ander materiaal ruim vierhonderd meter de lucht in slingerde en kilometers verderop neergooide. 

Op social media verschijnen beelden van omgerukte bomen, vernielde huizen en bedrijven en overal liggen stroomkabels op de weg. De autoriteiten roepen iedereen op binnen te blijven en te wachten tot de laatste stormwaarschuwingen zijn verdwenen. Het noodweer is nog niet helemaal voorbij en er zijn nog steeds waarschuwingen voor supercellen die tornado's kunnen veroorzaken. Pas bij daglicht zal de exacte schade in Jefferson City duidelijk worden. De kans is groot dat er meer slachtoffers gevonden gaan worden en dat het dodental nog zal stijgen. Ook voor vandaag en morgen staan er nog enkele waarschuwingen op stapel. Ook dan is er een "Enhanced Risk" afgegeven voor een deel van de VS. 

Ook op ons forum werden de tornado's de afgelopen dagen op de voet gevolgd. Neem daar ook eens kijkje als je wat meer informatie wil hebben of als je zelf een leuke toevoeging hebt gevonden.