Giro: Etappe 12 - Eindelijk een Úchte berg

In de Giro d'Italia gaan we dan echt beginnen. Natuurlijk, we hebben al twee tijdritten gehad en onderweg gebeurde soms iets, maar vooral na de twee ongekend saaie ritten van deze week is het hoog tijd voor wat actie en dat zou vandaag best eens kunnen komen.

De renners vertrekken in Cuneo en 158 kilometer later ligt de finish in Pinerolo. Bij het horen van die namen weet je al dat er in principe geklommen zal moeten worden en dat is dan ook het geval, hoewel het nog bepaald niet het hooggebergte is.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we dat de renners na 117 kilometer beginnen aan de klim: bijna negen kilometer lang, bijna tien procent gemiddeld en een maximum van bijna vijftien procent. Dat kan leuk worden, daarna is het nog wel tien kilometer dalen en twintig kilometer grotendeels vlak.

Lekker opmaken voor de sprint wordt het dan niet, want we lezen dat de renners 2,5 kilometer voor de finish aan de bak moeten: de San Maurizio, een muurtje van een halve kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 13%, maximaal zelfs twintig. Dan volgt wel de finish, ongetwijfeld met een stevig uitgedunde groep klimmers of vluchters.

Om kwart over één gaan de renners van start, mogelijk is het gelijk al leuk om naar de vorming van een kopgroep met potentie te kijken en Eurosport is er direct bij. De finish wordt wederom tussen vijf en half zes verwacht.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)