Zeer gewelddadige overval, verdachten gepakt dankzij buurvrouw

Er werd flink geweld gebruikt bij de overval op een woning in Pijnacker vorig jaar. De bewoonster werd geschopt, geslagen, aan haar haren getrokken, vast getaped en ze werd met een vuurwapen geslagen en opgesloten. Dankzij een oplettende buurvrouw kon ze snel worden bevrijd. Twee verdachten stonden woensdag voor de rechter.

Het was rond 10.00 uur op donderdag 29 maart 2018 dat er werd aangebeld. Er stond een postbezorger voor de deur met een pakketje. Maar in plaats van dit netjes af te leveren, smeet de bezorger het meteen de gang in zodra de 50-jarige bewoonster de deur opende en greep haar bij de keel. Op dat moment kwam vanachter een muurtje nog een tweede man tevoorschijn. Samen overmeesterden ze de vrouw in de hal en sloten de deur achter zich.

De mannen waren duidelijk gericht op zoek naar horloges. Ze vroegen meerdere keren waar de dure merkhorloges lagen en ze hebben de vrouw fors mishandeld. Maar er waren geen dure merkhorloges.

De bewoonster kreeg het tijdens de overval flink te verduren. Haar polsen werden met tape aan elkaar geplakt. Er ging tape over haar mond. Aan haar haren werd ze de trap op gesleurd naar de slaapkamer. Daar trokken de overvallers de gordijnen dicht. Ze kreeg klappen - ook met het pistool - werd geschopt en kreeg het pistool tegen haar hoofd gedrukt. De vrouw was oprecht bang dat zij het niet zou overleven. Ze werd uiteindelijk opgesloten in de slaapkamer achtergelaten.

De overvallers gingen er vandoor met een grote hoeveelheid sieraden en dure merktassen. De buurvrouw zag hoe iemand met een postbodejas met dure merktassen uit het huis kwam en die in een busje legde. Ze vertrouwde het niet en schreef het kenteken op. Toen ze kort daarna de bewoonster boven gekneveld bij het raam zag staan, belde ze de politie die de vrouw kon bevrijden. Dankzij het kenteken werd een uur na de overval het busje door de politie aan de kant gezet. Achterin werd de buit teruggevonden, evenals de postbodejas, de pruik die de "postbezorger" gebruikte, het tape en het wapen.

Overvaller bekent
In het busje zaten een 19-jarige en een 20-jarige man, zij stonden woensdag voor de rechter. De 20-jarige man bekent dat hij de overvaller was die achter het muurtje vandaan kwam. Hij ging mee met een andere man, zegt hij, van wie hij de naam niet wil noemen. Ze zouden enkel hebben willen inbreken en belden voor de zekerheid aan om te controleren of er iemand thuis was. Dat het zou uitlopen op een overval met zo veel geweld, had hij nooit voorzien, zegt hij.

Hij zegt ook dat de 19-jarige man hun chauffeur was, die al die tijd in het busje had zitten wachten. Ook zou de 19-jarige zijn postbodejas aan hen hebben geleend. De 19-jarige verdachte zelf zwijgt in alle toonaarden. En wie de zogenaamde postbezorger was, is nooit achterhaald.

Strafeis
Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank gevraagd om beide verdachten een straf op te leggen van 6 jaar. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.