'In de Balie herkende jihadist was informant AIVD'

Abdelaziz A., de Syriër die in 2017 in debatcentrum De Balie werd herkend en momenteel vast zit op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie, was informant van de inlichtingendienst AIVD.

Dat zeggen bronnen rond het onderzoek tegen Nieuwsuur. De AIVD zou december 2016 en januari 2018 zeker tien keer af hebben gesproken met A. en betaalde hem enkele duizenden euro's uit. Welke informatie A. gaf aan de inlichtingendienst en hoeverre deze bruikbaar was is niet bekend.

De AIVD zocht volgens de nieuwsrubriek contact met A. toen hij in december 2016 naar Saudi-Arabië reisde. De inlichtingendienst had aanwijzingen dat hij een geldbedrag van rond de 100.000 euro, waarvan de herkomst onbekend is, mee zou nemen naar Nederland en arresteerde A. toen hij van vliegveld Frankfurt naar Amsterdam reed.

Dat geldbedrag werd niet aangetroffen. Vervolgens vroeg de AIVD of hij hen van tijd tot tijd van informatie wilde voorzien over onder meer andere Syriërs in Nederland.

De Balie
Elf maanden daarna werd Abdelaziz A. in debatcentrum De Balie door Syrische activisten van de groep Raqqa is Being Slaughtered Silently herkend. De activisten, die daar hun documentaire City of Ghosts toonden, zeiden hem te herkennen vanwege zijn verleden als jihad-strijder.

Al Nusra
A. vluchtte die avond de zaal uit en wist te ontkomen, maar werd een jaar later in zijn woning in Amsterdam aangehouden op verdenking van lidmaatschap van terreurorganisatie Jahbat Al-Nusra en deelname aan de gewapende strijd namens deze organisatie.

A. zelf ontkent alle beschuldigingen. Advocaat Peter Plasman wil bevestigen noch ontkennen dat zijn cliënt informant was van de AIVD.