1,5 jaar cel voor belagen ex-vriendin

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelde vandaag een 60-jarige man tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Het hof vindt bewezen dat de man zijn ex-vriendin 1,5 jaar lang heeft belaagd. In die tijd maakte hij onder meer ook misbruik van haar identiteit op sociale media.

De man viel zijn ex-vriendin van oktober 2015 tot april 2017 lastig. Hij stuurde haar via de post seksueel getinte of gewelddadige afbeeldingen, al dan niet voorzien van bedreigende of beledigende teksten. Daarnaast zocht hij veelvuldig contact met de vrouw via sociale media en hield hij zich op in de buurt van haar woning, waarbij hij ook een hekwerk heeft vernield. Ook maakte de man op sociale media een account aan met foto’s en de naam van zijn ex-vriendin en deed hij zich vervolgens in contacten met anderen als haar voor.

Hoger beroep
De man krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Daarbij geldt een proeftijd van 3 jaar met bijzondere voorwaarden. Zo mag hij geen contact zoeken met zijn ex-vriendin of zich bevinden in de straat waar zij woont. De rechtbank Limburg veroordeelde de man eerder tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

In hoger beroep krijgt hij nu een lagere gevangenisstraf opgelegd, omdat het hof vindt dat daarin de ernst van de zaak voldoende tot uitdrukking komt. Bij het bepalen van de straf heeft het hof rekening gehouden met het feit dat de man niet eerder is veroordeeld voor soortgelijke feiten, dat hij het slachtoffer na april 2017 niet meer heeft benaderd en zijn leven nadien heeft gebeterd.

De man moet de vrouw ook een schadevergoeding betalen van ruim 5000 euro.