Twee autostoeltjes schieten tekort in ANWB-test

Twee autostoeltjes hebben in de autostoeltjestest van de ANWB de frontale botsproef niet doorstaan. Gebruikers en kopers van de zitjes Babystyle Oyster Carapace Infant en Chicco Oasys i-Size nemen een veiligheidsrisico. Alle testresultaten zijn op de website van het ANWB te vinden.

De Babystyle Oyster Carapace Infant komt tijdens de frontale botsproef los van de Duofix i-Size Base en vliegt door de auto. Bij de Chicco Oasys i-Size met i-Size Base scheurt tijdens de botsproef de gordel waaraan de gesp zit uit de zitschaal. Bij een ongeval zou het kind uit de stoel vliegen met grote kans op letsel.

Chicco heeft inmiddels aangegeven alleen nog een verbeterde versie te leveren. Het gevaar voor Nederland lijkt beperkt omdat beide zitjes hier niet rechtstreeks via winkels worden aangeboden. Eventuele bezitters van de Chicco Oasys i-Size kunnen de betreffende onderdelen gratis laten vervangen. Hiervoor kan contact op worden genomen met de klantenservice.

Een derde stoeltje scoort slecht op de aanwezigheid van schadelijke stoffen. De bekleding van de Maxi-Cosi TobiFix bevat de vlamvertragende stof TCPP in een hoeveelheid die de limiet in de Europese richtlijn voor speelgoed overschrijdt. Hiermee scoort het stoeltje slecht op het onderdeel ‘schadelijke stoffen’.

Daartegenover wist de Maxi-Cosi Jade met 3wayFix met vijf sterren de score ‘zeer goed’ te behalen. Verder scoorde het merendeel van de stoeltjes - 24 stuks – met vier sterren ‘goed’, één behaalde met drie sterren ‘voldoende’ en tenslotte scoorden twee stoeltjes met twee sterren ‘matig’.