Indy 500: Alonso valt buiten de boot, pole Pagenaud

Het deelnemersveld voor de Indy 500 van komende zondag is compleet. Zondagavond werden met flink wat vertraging - het regende in Indianapolis - de Fast Nine Shootout en de Last Row Shootout verreden, met als inzet de startplekken op de eerste drie rijen en die op de laatste rij.

Last Row Shootout
Zes van de 36 auto's hadden zich in de kwalificatie niet bij de beste dertig geplaatst - een vrij logisch rekensommetje - en zij kregen allemaal één kans om over vier ronden een tijd neer te zetten. De beste drie mogen in de Indy 500 dan vanaf de laatste rij starten, de andere drie pissen naast de pot.

Na vijf coureurs waren Sage Karam en James Hinchcliffe zeker, Fernando Alonso stond op de derde plek, voor de uitgeschakelde Pato O'Ward en Max Chilton. Kyle Kaiser kwam nog aan de beurt en de 23-jarige Juncos-coureur, die eerder in de week hard crashte, zorgde voor een stunt: hij duwde Alonso nét over het randje en pakte de laatste startplek, een heroïsche prestatie voor de jonge coureur van het team waarvan de sponsoren deze maand nog weg zijn gevallen.

Fast Nine Shootout
De snelste negen van de kwalificatie hadden een simpele opdracht: één run van vier ronden om de volgorde op de eerste drie startrijen en dus ook de poleposition te bepalen. Die ging naar Simon Pagenaud van Team Penske, die zijn voornaamste concurrenten ernaast zag grijpen.

De drie coureurs van de ovalspecialisten van Ed Carpenter Racing waren wederom rap, maar nét niet snel genoeg om Pagenaud van de pole te stoten. Teambaas Ed Carpenter zelf pakte de tweede plek, Spencer Pigot eindigde kort daarachter als derde, Ed Jones start vanaf de vierde plek, met rookie Colton Herta en veteraan Will Power naast zich. Sebastien Bourdais, Josef Newgarden en Alexander Rossi vormen de derde startrij voor de race van zondag.