FOK! Wat een weer: kansloos weerland!!

Daar ben ik weer!

En ga er maar eens lekker voor zitten, want ik zal eens even mijn mening geven over het weer in ons land. Of liever gesproken, het weer wat er niet is. Dit sloeg natuurlijk weer nergens op gisteren. Was eerst de verwachting dat het in het oosten nog 22 tot 24 graden zou worden, dat is bij lange na niet gehaald. Die meedogenloze noordwestenwind heeft bijna het hele land veroverd. Komt ook nog bij dat de convergentielijn van gisteren té ver naar het oosten was opgeschoven. 

Wat wel heel fraai was om te zien, was dat het frontensysteem van een depressie heel mooi krulde over een groot deel van Europa. Vanaf Griekenland tot over de Balkan, en dan met een boog tot dwars over Duitsland. Dat was één grote onweershaard. Ik denk dat chasers over dat hele gebied mooie plaatjes hebben kunnen schieten.

Wat viel mij verder op? Ja, onweer op een schier onmogelijke plek. Middenop en ruim ten noorden van ons op de Noordzee. De hele dag vonden daar ontladingen plaats op een complex wat zich nauwelijks verplaatste. Ik vermoed een trog. Maar het is wel heel bizar dat het op een plek waar je het juist niet verwacht daar wel lukt.

Nog even terug komen op de buien van zondag. In Gemert viel 72 mm en daar waren ze vandaag nog bezig met puin ruimen. En wat leuk is, Erwin Klein had ook nog even wat tijd, en die zag de outflow van een zware bui. Hij stond er net voor en zag een heuze stofstorm over de weilanden razen, de onderstaande foto zegt ook maar eens hoe droog het al weer niet is.

Maar ja, dan gisteren weer. Grijs, somber en uitermate kil was het weer. Met 12 tot 14 graden was het in een groot deel van het land wel over. Alleen in het uiterste oosten klaarde het even op en werd het nog ruim 20 graden. Dit was echter niet genoeg om de convectie-temperatuur te behalen, en een andere trigger voor buien was er niet gisteren. Het bleef dus vrijwel overal droog.

En nu even mijn mening.  

Vorig jaar mei hadden we 15 zomerse dagen. Hoe anders is het dit jaar. Op de valreep boekte Twente net 25 graden, maar landelijk gezien is er officieel sprake van 0 zomerse dagen in mei, en dat gaan we ook niet halen. Verder hebben we zelfs regelmatig de kachel aan moeten hebben. Bovendien was er zelfs vorstschade in den lande. Er zijn mensen die dit toejuichen, maar die kicken erop om apart te zijn en die willen aandacht en reacties. Dat zie je ook op diverse weerfora. Nou, vooruit, ik ben ook een mafkees, maar ik hou wel van normale temperaturen en af en toe een lekker zonnetje. Als weerliefhebber wil ik ook op zijn tijd wel eens een echte zomerse stortbui. Dit begint echter een steeds zeldzamer verschijnsel te worden. Goed, zoals gisteren komen ze wel voor, maar vaak alleen vér ten oosten van de kustprovincies. Veel vaker echter lopen buienverwachtingen volkomen mis.

De laaste paar jaar zien we in de ensembles vaak dat er op kortere termijn neerslag te verwachten is, maar in de praktijk blijft er helemaal niets meer van over. Dit is echt een trend van de laatste 3 a 4 jaar. Ziet een ensemble er op korte termijn nog leuk uit, drie dagen later is die weer kurkdroog, en dat is wat er de laatste week ook is gebeurd. Het zag er best aardig uit, maar je ziet het, op die paar buien na, is het op heel veel plaatsen gewoon droog gebleven.

Dat brengt mij meteen op de titel van deze tirade: Nederland is voor veel weerliefhebbers gewoon een kansloos land. Je ziet het gisteren dus weer. Je hoeft maar een paar uurtjes te rijden en je hebt al plezier, maar als weerliefhebber doe je het toch voor je eigen tuin. (of zolder)

Kijken we even vooruit: Het is niet iets om vrolijk van te worden. Het blijft behoorlijk ondermaats. Deze week blijft het verder wel grotendeels droog. Aan het einde van de week ZOU er weer een bui kunnen vallen, met de nadruk op zou. Vandaag is er opnieuw veel bewolking en blijft het vrijwel overal droog. Van west naar oost wordt het 13 tot 17 graden. Natuurlijk komt dat door die hardnekkige en vervelende noordwestenwind.

Klagen en mopperen heeft helaas geen zin, maar het is wel leuk om het even van je af te schrijven.  

Nou, beste luitjes, mijn energie is nu op.  

Tot ziens.  

Outflow in Zelhem (Foto: Erwin Klein)
Een prachtige foto van Erwin Klein. Hij zag nabij Zelhem de woedende windvlagen als outflow van een zware bui over de weilanden trekken. Je ziet hoe droog het al is. Dit leverde een soort zandstorm op. (Foto: Erwin Klein)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.