Go Ahead baalt na gelijkspel, Sparta pakt goede uitgangspositie

Go Ahead Eagles is er niet in geslaagd de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch in de halve finales van de de play-offs in de Keuken Kampioen Divisie winnend af te sluiten (2-2). Paco van Moorsel trok de meeste aandacht naar zich toe door een fraaie actie bij de eerste treffer van de ploeg uit Deventer. In de tweede helft leek de middenvelder uit te groeien tot matchwinner in Deventer, maar hij faalde hopeloos vanaf elf meter, waardoor een gelijkspel het maximaal haalbare bleek te zijn voor de formatie van trainer John Stegeman.

De bezoekers uit Den Bosch braken na slechts achttien minuten spelen de ban in de sfeervolle Adelaarshorst. Jort van de Sande ontdeed zich van zijn bewakers en liet doelman Hobie Verhulst kansloos met een bekeken kopbal. Lang duurde de Bossche euforie echter niet, want na een half uur spelen trok Julian Lelieveld de stand gelijk, al had Van Moorsel, in de beginfase dicht bij de openingstreffer, een groot aandeel in het doelpunt. De middenvelder liet de voorzet van de verdediger door zijn benen gaan en zag de bal tot zijn grote vreugde in de verre hoek verdwijnen: 1-1.

Kort na de gelijkmaker van Go Ahead Eagles was er wederom tegenslag voor FC Den Bosch. Stefano Beltrame schreeuwde het uit van de pijn en moest de strijd noodgedwongen staken. Aanvaller Rauno Sauppinen kwam voor de middenvelder binnen de lijnen. De thuisspelende ploeg ging nog bijna met een voorsprong rusten, maar een kopbal van Paco van Moorsel kwam via de lat terug het veld in, waarna ook aanvalsleider Thomas Verheydt niet kon profiteren van chaos in de verdediging van de Bosschenaren.

Diezelfde Verheydt leek the Eagles kort na rust op voorsprong te schieten, maar het doelpunt werd geannuleerd wegens buitenspel van aangever Van Moorsel. Het was juist FC Den Bosch dat korte tijd later wederom de leiding nam. Luuk Brouwers was alert bij een voorzet vanaf de zijkant en schoot de bal koeltjes in de korte hoek: 1-2. Istvan Bakx had de achterstand luttele minuten later alweer weg kunnen poetsen, maar de inzet van de Go Ahead-aanvaller werd van de lijn gekopt. Jaroslav Navrátil was koelbloediger dan zijn ploeggenoot en bracht Go Ahead Eagles na een fraaie soloactie door de defensie van de gasten uit Den Bosch op 2-2.

Navrátil was op stoom en kon door Stefan Velkov alleen middels een overtreding gestopt worden. Arbiter Jochem Kamphuis kende geen genade en legde de bal op de stip. Van Moorsel veranderde van held in schlemiel doordat de strafschop werd gekeerd door Van der Steen en de rebound voor open doel over de lat verdween. In de slotfase was Go Ahead Eagles nadrukkelijk op zoek naar de winnende treffer, die er uiteindelijk niet kwam. Aan de andere kant kopte Verheydt als gelegenheidsverdediger nog een bal uit de doelmond. Beide ploegen gaan woensdag op herhaling in Den Bosch en het eerste fluitsignaal klinkt dan om 18.30 uur.

TOP Oss - Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam is dicht bij het bereiken van de finale van de play-offs. Het team van trainer Henk Fraser won zondag met 0-2 op bezoek bij TOP Oss en heeft zo een uitstekende uitgangspositie met het oog op de return van woensdag op het eigen Kasteel. De 21-jarige Abdou Harroui bezorgde Sparta na rust met twee prachtige treffers de overwinning, nadat de ploeg in de eerste helft nog matig speelde.

Het publiek in het Frans Heesenstadion kreeg een ronduit saaie eerste helft voorgeschoteld. Het tempo van de wedstrijd lag gedurende 45 minuten erg laag en de eerste serieuze mogelijkheid viel pas halverwege het eerste bedrijf te noteren: Huseyin Dogan schoot na voorbereidend werk van Bryan Smeets op de vuisten van Tim Coremans. Sparta stelde daar amper een serieuze doelpoging tegenover. Mohamed Rayhi produceerde rond het halfuur een gevaarloos rollertje, maar in de problemen kwam TOP Oss voor rust nimmer.

Beide teams konden zich halverwege mogelijk wel beklagen over de arbitrage. Sparta-middenvelder Deroy Duarte leek na ruim een halfuur voetballen aan een rode kaart te ontsnappen na een harde charge op Philippe Rommens, terwijl TOP Oss goed weg leek te komen na een handsbal in het eigen strafschopgebied. Kort na de onderbreking wist Sparta de wedstrijd op fraaie wijze open te breken. Harroui werd in de zestien tussen twee verdedigers in aangespeeld, waarna de jonge middenvelder met een knappe uithaal de bovenhoek vond: 0-1.

De wedstrijd leek daarna te ontbranden. Dogan schoot aan de overzijde uit een vrije trap in het zijnet, maar de thuisploeg bleek niet in staat om door te pakken. TOP Oss had moeite om tot uitgespeelde kansen te komen en moest twintig minuten voor tijd een forse tegenvaller incasseren, doordat sterspeler Dogan geblesseerd uitviel. Daarna was Sparta gevaarlijk via onder anderen Lassana Faye en Rayhi, maar Ronald Koeman junior redde tweemaal fraai. Een grotere nederlaag leek TOP Oss daardoor bespaard te worden, maar Sparta wist drie minuten voor tijd via Harroui toch nog een keer toe te slaan. De jongeling werd in het strafschopgebied bereikt door Ragnar Ache, waarna hij met een schitterende stift afrondde.