Cambuur houdt uitzicht op Eredivisie, Excelsior in problemen

Het tweeluik tussen SC Cambuur en De Graafschap in de halve finales van de play-offs in de Keuken Kampioen Divisie is nog allesbehalve beslist. In Leeuwarden hielden de nummer tien van de Keuken Kampioen Divisie en de nummer zeventien van de Eredivisie elkaar zondagavond in evenwicht: 1-1. Cambuur speelde bijna de hele tweede helft met een man minder, maar hield zich staande door een uitblinkende doelman Xavier Mous. Woensdag volgt de return in Doetinchem.

Met name de tweede helft stond bol van de controversiële momenten in het Cambuurstadion. Kort na de onderbreking moest de thuisploeg verder met tien man, toen Emmanuel Mbende met zijn noppen op de kuiten van Fabian Serrarens kwam. Het was niet duidelijk of dat een bewuste actie was, maar arbiter Jeroen Manschot was onverbiddelijk. Na een uur maakte hij zich nog minder populair bij het thuispubliek. Een handsbal van Issa Kallon, na een voorzet vanaf de rechterflank, resulteerde in een penalty voor De Graafschap.

Vervolgens werden allerlei voorwerpen, waaronder aanstekers, op het veld gegooid en moest Manschot de wedstrijd even stilleggen. Na de korte onderbreking ontfermde Serrarens zich over de strafschop. Hij schoot de bal echter niet met overtuiging en Mous koos de goede kant, waarna het publiek in extase was. De doelman bekroonde een uitstekende wedstrijd: Mous was misschien wel de beste man op het veld en voorkwam doelpunten van Furdjel Narsingh, Nabil Bahoui en Youssef El Jebli, verspreid over de eerste en tweede helft.

In de 33ste minuut had Mous echter niet weten te voorkomen dat Narsingh de score opende. De ex-aanvaller van Cambuur rondde keurig af na voorbereidend werk van El Jebli. Vrijwel direct vanuit de aftrap volgde echter de gelijkmaker: Robin Maulun ontving de bal van Nigel Robertha en schoot fraai in de rechterhoek. Die stand bleef, door de gemiste penalty na rust, lange tijd staan. Met tien man kreeg Cambuur via Robertha een goede kans op de 2-1, maar doelman Nigel Bertrams reageerde uitstekend.

RKC Waalwijk - Excelsior
Het voortbestaan van Excelsior in de Eredivisie staat op de tocht. Het elftal van trainer Ricardo Moniz werd zondag afgetroefd door RKC Waalwijk en verloor met 2-1. Vleugelverdediger Juriën Gaari dompelde de bezoekers uit Rotterdam in rouw met een rake knal in de slotfase van de boeiende wedstrijd in het Mandemakers Stadion.

De eerste mogelijkheid voor Excelsior viel in de vijfde minuut te noteren. Etienne Vaessen redde met zijn vuisten op een inzet van de later in het duel wél trefzekere Jeffry Fortes. Daarna was het duidelijk de beurt aan RKC. Gaari zag een schot in het zijnet belanden en de inzet van Stijn Spierings vloog over het doel van de Rotterdammers heen. Mario Bilate leek de thuisploeg op voorsprong te brengen, maar Hervé Matthys bracht redding op de lijn. De ploeg van Ricardo Moniz kwam via Elías Már Ómarsson nog dicht bij de openingstreffer in Waalwijk, maar de aanvaller uit IJsland liet een goede kopkans onbenut.

De verdiende voorsprong van RKC kwam er enkele minuten na het begin van de tweede helft. Bilate koos goed positie en verschalkte Alessandro Damen op beheerste wijze. De manschappen van Fred Grim wilden doordrukken en zorgden er via Bilate en Dylan Seys voor dat de verdediging van Excelsior constant alert moest blijven. De doelpuntenmaker van RKC kende ook pech, want hij moest eerst een blessurebehandeling ondergaan en werd korte tijd later naar de kant gehaald.

Excelsior deelde na zeventig minuten spelen een mentale dreun uit aan de thuisploeg toen de vrijgelaten Fortes met een harde knal in de kruising de stand gelijk trok. Het momentum was daarna met de Kralingers, maar dat leverde geen zege op. Sterker nog, RKC trok aan het langste eind. De mee opgekomen Gaari kreeg de bal enigszins gelukkig voor zijn voeten en liet Damen vervolgens kansloos met een harde knal vanaf enkele meters van het doel. De vreugde aan Waalwijkse zijde was dan ook groot na het laatste fluitsignaal, al moet de focus alweer snel op de tweede ontmoeting, aanstaande woensdag in Rotterdam. De eerste balomwenteling is om 18.30 uur.