Fraaie All-Star Race om ťťn miljoen dollar voor NASCAR-coureurs

Op de Charlotte Motor Speedway is zaterdagavond de All-Star Race in de NASCAR Cup Series verreden. Daar staan geen punten voor het kampioenschap op het programma - volgende week is dat tijdens de Coca-Cola 600, na de Indy 500, wél het geval - maar er wordt wel geknokt om één miljoen dollar.

Aan de All-Star Race doen coureurs mee die dit of vorig jaar een race gewonnen hebben of die de All-Star Race wel eens gewonnen hebben. Eerst was er echter nog de Open-race voor nog eens drie plekken: de twee stagewinnaars en de racewinnaar mochten ook naar de All-Star Race, tot slot aangevuld met de bij de fans meest populaire niet-geplaatste coureur.

Een flinke plof voor BJ McLeod bracht de safety car kort voor het einde van stage één naar buiten, wat balen was voor Daniel Hemric: hij domineerde de stage, maar moest nu in overtime vechten voor zijn All-Star-plekje. Dat lukte niet: Bubba Wallace en Kyle Larson gingen er voorbij en vochten een prachtig duel uit, maar William Byron ramde zich daarlangs en pakte de eerste stage en dus een All-Star-plek.

Byron vs Wallace (Bron: YouTube)

In stage twee vochten Alex Bowman en Daniel Suarez om de winst, tot Hemric daarachter rond werd getikt door Ryan Preece: safety car. De zo sterk rijdende Hemric had teveel schade en zijn dag was voorbij, terwijl in overtime hard gevochten werd om het tweede extra All-Star-plekje. Wallace leek het weer te gaan halen...en leek wéér in de slotmeters geklopt te worden, maar hij beukte de aanvallende Daniel Suarez van zich af en pakte de stagewinst nu wel.

Het laatste echt te verdienen plekje werd vergeven in een tien ronden lange sprint en dit keer kwam Larson eindelijk echt naar voren. Ty Dillon deed wel een poging om hem te bedreigen, maar dat leverde geen succes op en dus zat ook Larson in de hoofdrace van de avond. Alex Bowman werd tot slot door de fans gekozen en daarmee was het deelnemersveld voor de All-Star Race compleet.

 Na de lekkere opwarmer kon de All-Star Race dan echt beginnen, met poleposition voor Clint Bowyer, die gelijk gepasseerd werd door Kevin Harvick en Kyle Busch. Die bleven de hele eerste stage aan kop rijden, tot Erik Jones na een tikje tegen de muur een klapband kreeg en wegens het rondvliegende rubber voor een caution zorgde.

Brad Keselowski kwam als enige niet naar binnen voor nieuwe banden en pakte de leiding, maar was na de herstart wel kansloos. Kyle Busch vocht zich naar voren en won de eerste stage, voor Harvick en Bowyer. Met Busch en Harvick op kop begon de tweede stage, hoewel een stukje grasmaaieren van Ryan Newman snel voor een korte caution zorgde. Harvick had vervolgens gewoon weer de leiding en pakte de stagewinst dan ook, voor Logano en Blaney.

Wallace vs Suarez (Bron: YouTube)

Met Bowyer en Logano op kop ging het veld op weg voor de volgende twintig ronden knallen, maar Jones en Austin Dillon - die een tik van Busch kreeg - tikten al snel tegen de muur aan: caution, waarna Logano de kop had bij de herstart, wat hem dan ook de stagewinst opleverde. Bij de volgende herstart begon het veld aan de laatste vijftien ronden, met als inzet één miljoen dollar, en dus werd het met Logano op kop gelijk knallen.

Chase Elliott reed ineens voorop, hoewel Kyle Busch hem snel te grazen nam. Denny Hamlin spinde na een duel met Martin Truex al snel en kreeg nog een tikje van Dillon, waardoor de volgende caution een feit was. Op een caution volgt een herstart en dit keer reed Elliott op kop, terwijl het achter hem vier rijen dik ging. Open-winnaar Kyle Larson kwam na een grotendeels onzichtbare race ineens naar voren en nam de leiding, tot Erik Jones alwéér een caution veroorzaakte.

Met twaalf ronden te gaan kwam de volgende poging, met Larson en Busch op kop. Busch viel wat terug na een tikje tegen de muur, Harvick opende de aanval op Larson. Dat was echter niet genoeg en na anderhalf zware jaren won uitgerekend Larson de All-Star Race en één miljoen dollar, voor Harvick, Kyle Busch en Logano.

Na afloop was het overigens nog even knokken: Bowyer rende op de auto van Newman af en gooide een paar klappen door het raampje van zijn medeveteraan, wat komende weken nog wel eens leuk gaat worden op de baan.

Newman vs Bowyer (Bron: YouTube)