Amsterdamse studentes roeien 100 kilometer voor onderzoek diabetes

Vijf studentes van de Amsterdamse vereniging Skøll gaan aankomende woensdag maar liefst 100 kilometer roeien. Het doel van hun tocht is om geld in te zamelen voor JDRF, een stichting die onderzoek naar diabetes helpt te financieren.

Een van de teamleden, Nina van Lierop, heeft zelf diabetes. "De dames kwamen na een training langs, toen ik ziek op bed lag, met de vraag of we voor het goede doel geld op wilden halen." De studente vond dat een goed idee. "Het is mooi om het roeien een goed doel te geven."

Diabetes is een chronische aandoening en het onderzoek ernaar vordert langzaam. JDRF financiert daarom aanvullend onderzoek, om het leven van mensen met diabetes te kunnen verbeteren. De roeiers zamelen hiervoor een bijdrage in op hun website.

Daar moeten ze zelf ook nog wel wat voor doen. Op woensdag roeit Nina's team van Leiden naar Amsterdam en vervolgens naar Delft. De Ringvaart, zoals de route heet, is de langste onafgebroken roeimarathon ter wereld.

Pittig
Om te trainen voor deze uitdaging hebben ze al wel boottrainingen gedaan van 20 kilometer, maar deze tocht wordt wel een ander verhaal. "Dat wordt best wel pittig. Na 20 kilometer hebben de meesten al wel last van blaren of hun rug", vertelt Nina.

Ze verwacht dat de route van 100 kilometer vooral mentaal lastig zal zijn. Toch gaan de roeiers dapper de uitdaging aan. Om 06:00 uur 's ochtends gaan ze van start in Leiderdorp.