FOK! Wat een weer: vreugde en verdriet!

Welkom!  

Vreugde en verdriet zijn emoties die dicht bij elkaar liggen. Ook voor de weeramateur is dat van toepassing. Gisteren was weer zo'n dag. Een thermische vore lag over het midden van het land. Lag er eergisteren nog een hogedrukwig boven ons land wat buienvorming tegenhield, gisteren lukte dat prima. Die vore trok vrijdagnacht geruisloos (hoe kan het ook anders) over het westen en kwam dit weekend tot stilstand midden over ons land. 

In het westen en noorden begon de dag gisteren met nevel en bewolking, maar uiteindelijk brak op veel plaatsen wel de zon door, met uitzondering van het noorden en noordwesten. Daar bleef het kwik dan ook steken op de mei-onwaardige waarden van 12 of 13 graden. Hoe verder je naar het oosten en zuiden ging, hoe warmer het werd. En precies op die convergentielijn ontstonden vandaag zware regen- en onweersbuien. Dat waren pittige exemplaren. Tegelijkertijd kwam er ook een aanvoer van buien uit Duitsland op gang. Dit leverde veel enthousiaste reacties op van diegene die onder zo'n bui zaten. Er zat maar weinig stroming, dus als je prijs had, dan ging het ook even goed los.

Wat zeg ik, even los gaan? In Bree in Belgie viel in een uur tijd 82 mm, met grote overlast tot gevolg.

En dan het verdriet. Natuurlijk, de schrijver des dezes keek weer machteloos toe. Zelfs een dagje met bewolking was teveel gevraagd. Wel de lasten, maar niet de lusten. De zon brak er gewoon weer door en scheen verder de hele middag. Natuurlijk ben je met 15 graden kansloos voor enige buien-ontwikkeling, en zo duurt de frustratie voor uw weerman gewoon voort.

Heel geleidelijk verdwenen de buien de afgelopen nacht en daardoor kon nevel en mist zich weer gaan uitbreiden. Een koude nacht was het met 12 graden zeker niet.

Vandaag trekt die convergentielijn langzaam naar het oosten toe, dat betekent dat de wind in een groot deel van het land naar een koele noordwest-richting draait. Met uitzondering van het uiterste oosten. Dat wil zeggen dat daar in de middag opnieuw onweersbuien mogelijk zijn. Maar niet meer zo op uitgebreide schaal en dan voornamelijk in een strook van Overijssel naar Limburg. 

In de rest van het land blijft het droog (hoe verrassend).  Het kwik vertoont opnieuw grote bokkesprongen met waarden van 14 graden in sombere gebieden met bewolking en nevel, tot 23 graden in het zonnige oosten. Wind is er opnieuw nauwelijks.

Zo zie je maar, het leven van een FOK!-weerman gaat niet over rozen tegenwoordig!  

Tot ziens!  

Jonge eendjes (Foto: DJMO)
Jonge eendjes met moeders aan de wandel. Vermoedelijk zijn er al een aantal opgegeten. Het waren er slechts 3. (Foto DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.