Marquez schenkt Honda 300e zege in MotoGP

Honda heeft de 300e Grand Prix-zege in de hoogste klasse van de motorsport binnen. MotoGP-wereldkampioen Marc Marquez schreef zondag op het circuit van Le Mans de Grand Prix van Frankrijk op zijn naam, hoewel hij daar met name in het begin wel flink voor moest knokken.

Nog voor de start ging het al fout: Joan Mir en Karel Abraham gleden onafhankelijk van elkaar op vrijwel exact hetzelfde moment onderuit in de opwarmronde en hun race was voorbij voor het begonnen was. Polesitter Marc Marquez behield bij de start de leiding door Danilo Petrucci van zich af te vechten, terwijl diens Ducati-collega Jack Miller plek drie pakte, voor Franco Morbidelli, Valentino Rossi en de van plek twaalf opgekomen Pol Espargaro.

Petrucci verloor al snel een paar plekken, Miller en Rossi schoven op naar de podiumposities en de Australiër zette zijn Ducati niet veel later zelfs brutaal voorbij de Honda van Marquez. Maverick Viñales zat ondertussen halverwege het veld en dat kwam hem duur te staan: Francesco Bagnaia schoffelde de Spanjaard onderuit en voor beide coureurs was het wat een goed resultaat betreft klaar.

Na tien ronden was de boel een beetje tot rust gekomen, met Marquez aan de leiding. Miller en Dovizioso volgden op een kleine seconde, Rossi en Petrucci zaten daar weer achter en Espargaro en Morbidelli was het volgende duo. Petrucci reed zich los van Rossi en kwam acht ronden voor het einde aansluiten bij merkgenoten Dovizioso en Miller, waarbij hij de Australiër alvast snel passeerde.

Teamgenoten Dovizioso en Petrucci begonnen alsmaar meer te duelleren, Miller moest afhaken en begon Rossi in zijn nek te krijgen. Marquez reed ondertussen onbedreigd naar de winst, Dovizioso hield Petrucci toch achter zich en het Ducati-duo completeerde zo het podium. Miller hield stand op plek vier, voor Rossi, de zeer knappe zesde plek van Pol Espargaro, met Morbidelli, Fabio Quartararo en Cal Crutchlow achter zich.