Alonso moet vechten voor Indy 500-deelname

Fernando Alonso is er nog lang niet zeker van dat hij volgende week mee mag doen aan de Indy 500, de zesde van zeventien races in het IndyCar-seizoen. De Spanjaard kwam zaterdagavond tijdens de kwalificaties met zijn auto van McLaren Racing tot de 31e plek, waar de top-30 gevraagd werd.

Op zaterdag werden de eerste dertig deelnemers bepaald: de snelste negen vechten zondagavond in de Fast Nine om de poleposition en de overige posities op de eerste drie startrijen, de nummers tien tot en met dertig weten hun startposities voor de race. Iedereen die buiten de top-30 viel, zes man in dit geval, moet zondag - Bump Day - in de Last Row Shootout aan de bak: slechts drie van hen plaatsten zich voor de race, waarbij ze allemaal één kans krijgen om vier ronden zo snel mogelijk af te leggen.

Met gemiddeld 370,282 kilometer per uur over vier ronden was Spencer Pigot de snelste namens Ed Carpenter Racing, vlak voor Penske-rijder Will Penske (370,279km/h). De Britse Pippa Mann noteerde de dertigste tijd en bleef Alonso, die de hele dag al problemen kende, nét voor. Hij moet knokken tegen James Hinchcliffe, Sage Karam, Pato O'Ward, Max Chilten en Kyle Kaiser - als laatstgenoemde na zijn crash eerder in de week überhaupt in actie kan komen.

Ziggo Sport is vanaf 18.00 uur weer live met het beslissende deel van de kwalificatie.