Lyles in schitterende race naar snelste 100m van het jaar

Tijdens de Diamond League in Shanghai heeft Noah Lyles de snelste 100 meter van het jaar gelopen. Zijn Amerikaanse landgenoot Christian Coleman kende zoals verwacht een fenomenaal goede start, maar de laatste dertig meter van Lyles waren ongeëvenaard en in de laatste centimeter passeerde hij Coleman. Beiden finishten in 9,86 seconden, de snelste tijd van het jaar, en de finishfoto wees Lyles als winnaar aan.

3000m steeplechase vrouwen
Het werd zoals verwacht een Keniaans duel op de steeplechase, waar Beatrice toch duidelijk de beste bleek in de beslissende fase. Met 9:04,53 liep ze het meetingrecord van dopingzondaar Ruth Jebet uit de boeken en bleef ze landgenote Celliphine Chepteek Chespol (9:11,10) ruim voor. Peruth Chemutai bezorgde Oeganda op enige afstand nog een derde plek.

110m horden mannen
Omar McLeod kampte vorig jaar met flink wat blessureleed, maar de Jamaicaanse hordensprinter is terug en liet dat zien ook: hij startte goed en snelde in 13,12 seconden naar de winst, vlak voor de verrassend rappe Chinees Xie Wenjun (13,17). Favorieten Sergey Shubenkov en Orlando Ortega werden in 13,28 vierde en vijfde.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Niet bepaald voor het eerst werd het polsstokhoogspringen bij de vrouwen een Grieks één-tweetje. Katerina Stefanidi pakte de winst, voor landgenote Nikoleta Kiriakopoulou, die plek twee deelde met de Chinese Li Ling. Net als de Amerikaanse Sandi Morris kwam het drietal tot 4,72 meter, maar Stefanidi deed dat foutloos, Kiriakopoulou en Li maakten één fout en Morris ging twee keer de mist in.

Verspringen mannen
De winst ging verrassend naar Tajay Gayle uit Jamaica, een van de up-and-coming mannen in het verspringen. Met 8,24 meter nam hij in de vijfde ronde de leiding over van de Chinees Wang Jianan, die met 8,16 meter de tweede plek pakte, voor de Zuid-Afrikaan Rushwal Samaai.

Speerwerpen mannen
De Duitser Andreas Hofmann bleek de beste in het speerwerpen: zijn 87,55 meter van de eerste ronde bleek gelijk al genoeg, hoewel het nog wel spannend was. Cheng Chao-Tsun uit Taiwan gooide de speer in zijn derde poging naar 87,12 meter en pakte de tweede plek, ruim voor de Pool Marcin Krukowski.