Giro: Etappe 6 - Heel lang en een lastige finale

De vijfde etappe van de Giro d'Italia werd gewonnen door Pascal Ackermann, de tweede sprintzege voor de rappe Duitser. Vandaag wordt het weer een langdurig verhaal: 238 kilometer van Cassino naar San Giovanni Rotondo, met een licht uitdagend einde.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier lezen we dat we beginnen in Cassino, waar in de Tweede Wereldoorlog hevig is gevochten. Voor verhalen over verkrachtende soldaten en zware veldslagen verwijzen we graag door naar de eerdergenoemde voorbeschouwing.

We trekken verder langs onder meer Campobasso, het googelen waard, en Lucera, waar ooit een moslimenclave totaal werd verwoest door de Napolitaanse koning, in opdracht van de paus, om er vervolgens een klooster op de lijken te bouwen. Gezellig dus.

Het is verder heel erg lang vlak vandaag, maar in de laatste dertig kilometer kan de TV aan. Er moet geklommen - en dus ook gedaald - worden en uiteindelijk finishen de heren op een strook waar het licht omhoog loopt, het klinkt als een perfecte dag voor de vluchters.

Het is een lange rit en dus is de start vroeg: iets voor half twaalf. Vanaf kwart over één is Eurosport erbij, de finish staat grofweg tussen vijf en half zes op de planning. Een herhaling van de hoosbuien van gisteren komt er niet aan, het gaat hooguit lichtjes regenen.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)