'Eftelingpedo' vrijgelaten

Vier jaar geleden besloot een bejaarde man bij een bushalte vlakbij pretpark De Efteling zijn piemel te laten zien aan een 13-jarig meisje dat op de bus aan het wachten was. Hij legde zijn hand op haar been en vroeg netjes of zij zijn geslachtsdeel wilde aanraken.

Het meisje rende verschrikt weg en kwam totaal overstuur thuis. Volgens de moeder van het meisje is zij nog steeds bang om naar De Efteling te gaan en is ze bang voor oudere mensen. "Vooral als ik in de bus zit", zo schrijft ze in een brief aan de rechtbank.

De viezerd is tot een gevangenisstraf van 99 dagen, waarvan 60 dagen voorwaardelijk, veroordeeld. De oude man had al 39 dagen in voorarrest gezeten, hoeft dus niet de bak in, maar krijgt een proeftijd van twee jaar.

Volgens de rechter is het niet de eerste keer dat de man voor een zedendelict is veroordeeld. "Hij was enkel gericht op de bevrediging van zijn eigen behoeftes en heeft er geen enkele rekening mee gehouden wat voor gevolgen zijn daad zou hebben voor haar", aldus de rechter.

De rechter gaat niet mee in de eis van het Openbaar Ministerie dat de man nooit meer alleen met kinderen, jonger dan zestien jaar, in één ruimte mag zijn. Naleving hiervan is uiterst moeilijk en gezien de fragiele gezondheid van de man is de kans op herhaling niet groot. De man van 71 jaar zit thuis in Kaatsheuvel in een rolstoel aan de zuurstof en hij komt niet meer buiten.

Ook wordt geen TBS geëist door de officier. "De natuur heeft het recidive-risico geminimaliseerd", zei hij.