Eindexamenvraag van vandaag

Deze weken zijn de spannendste in de nog prille leventjes van de meeste middelbare scholieren, de eindexamens zijn weer begonnen.

Op FOK! kun jij de komende weken ook jouw kennis testen. Elke dag zullen wij een examenvraag selecteren. Het antwoord verschijnt de volgende dag op de site. 

Vandaag de beurt aan vwo economie vraag 16:

De overheid van het ontwikkelingsland Pesthan gebruikte van 1995 tot 2015 het infant industry argument om de importen te beperken. Zij verhoogde daartoe de importheffingen en stelde importquota in.
De nationale munt, de pesto, is vrij inwisselbaar.

Leg uit dat beperking van de importen binnenlandse bedrijven in Pesthan de kans geeft om na verloop van tijd beter te kunnen concurreren op de wereldmarkt.

Het antwoord op de vraag van gisteren is volgens CITO:

Voorbeeld van een juist antwoord is:

Het Kamerlid wilde:

  • De mening overbrengen dat (de campagne geleid door) Van Daalen tiranniek / bloeddorstig was 1
  • bereiken dat zijn kritiek steun kreeg / dat Van Daalen werd aangesproken op de gebeurtenissen, want het optreden van Alva was een herkenbaar symbool van slecht beleid voor veel Nederlanders / werd door veel Nederlanders afgekeurd 2

Weet jij het antwoord op de vraag van vandaag? Laat dan een reactie achter onder dit bericht. Maar neem ook eens een kijkje in ons speciale eindexamenforum.

Eindexamenvraag