Transgender powerlifter raakt wereldrecords kwijt, want toch man

De Amerikaanse powerlifter met de welluidende naam Mary Gregory is van al zijn wereldrecords ontdaan, nadat bleek dat hij een man was die deelnam aan een vrouwentoernooi. Dit kwam blijkbaar pas aan het licht na een dopingtest.

Gregory, die zichzelf vrouw voelt en er ook graag zo probeert uit te zien, brak vier wereldrecords bij de disciplines squat, bench en deadlift, plus daarbovenop nog eens een totaalrecord voor vrouwen in die gewichtsklasse. De trotse Gregory bedankte na afloop van de competitie de US Powerlifting Federation, omdat zij hadden meegeholpen om hem mee te laten doen in de vrouwencompetitie.

Helaas was diezelfde federatie niet zo blij toen na de dopingcontrole bleek dat Gregory tóch, totaal onverwacht, een man bleek! "Aangezien de deelnemer meerdere records brak, was deze verplicht om een dopingtest te ondergaan. Hieruit bleek dat de deelnemer een man was die met een transitie richting een vrouw bezig was", aldus een vertegenwoordiger van de US Powerlifting Federation.

"Onze scheiding van geslachten tijdens de competitie zijn gebaseerd op fysieke kenmerken en niet zozeer op identificatie. Aangezien de geslachtsclassificatie van de deelnemer volgens onze regels niet vrouwelijk is, kunnen er geen vrouwelijke records door deze deelnemer worden verbroken", gaan ze nog even verder.