Gaviria wint derde rit Giro d'Italia na declasseren Vivani, Roglic blijft leider

Fernando Gaviria heeft de derde etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De Colombiaan kwam als tweede over de streep in Orbetello achter Elia Viviani, maar de Italiaans kampioen werd achteraf door de wedstrijdjury gedeklasseerd. Primoz Roglic blijft leider in het algemeen klassement.

De wind waaide hevig tussen Vinci en Orbetello. Het leek een ideale etappe voor waaiers, maar het peloton besloot anders. In de hele etappe van 205 kilometer werd er geen poging gedaan om het in waaiers te trekken.

De meeste aandacht in de etappe ging uit naar de Japanner Hatsuyama. Hij reed een kleine 150 kilometer op kop, maar werd op zeventig kilometer weer ingelopen. Ondanks dat niemand een poging ondernam was het in het peloton wel nerveus koersen. Het zorgde ervoor dat in de laatste vijf kilometer een valpartij was, waarbij de Brit Tao Geoghegan Hart anderhalve minuut verloor. Ook enkele andere renners zoals Domenico Pozzovivo en Richard Carapaz , nummer vier van het afgelopen jaar, verloren tijd.

In de sprint die er zou komen leek de zege naar Elia Viviani te gaan. De Italiaans kampioen kwam als eerste over de streep, maar in de laatste meters hinderde Viviani in de sprint zijn landgenoot Matteo Moschetti, waardoor de renner van Deceuninck - Quick Step teruggezet werd naar de 73ste plaats. De overwinning ging nu naar de Colombiaan Fernando Gaviria, die als tweede over de streep kwam.