Van Gerwen nipt door tegen Dolan; Van der Voort en Zonneveld klaar

Michael van Gerwen staat met pijn en moeite in de achtste finales van de European Darts Grand Prix. Ondanks twintig gemiste dubels won Van Gerwen met 6-5 van Brendan Dolan. Jeffrey de Zwaan nam revange tegen Rob Cross. Voor Vincent van der Voort en Niels Zonneveld is het toernooi klaar. 

Van Gerwen keek na negen legs tegen een 5-4 achterstand aan. Met een knappe 94 finish wist Van Gerwen de Noord-Ier terug te breken, waarna Mighty Mike een plek in de derde ronde boekte met een veertiendarter in de laatste leg. Ondanks twintig gemiste dubbels had Van Gerwen nog een gemiddelde van 92. 

Zonneveld slaagde er niet in om voor een stunt te zorgen tegen Wright. De Schot brak de Nederlander in de vijfde leg met een dertiendarter en kwam 4-2 en 5-3 voor. Zonneveld miste uiteindelijk nog twee pijlen voor 5-5, waarna Wright via dubbel acht de zege pakte. 

Van der Voort had zeker kansen tegen Darren Webster. Hij kwam met een elfdarter op 4-3 voor, maar verzuimde vervolgens zijn eigen leg te houden. Het werd uiteindelijk 5-5, waarbij Webster aan de laatste leg mocht beginnen. Van der Voort begon de laatste leg nog met een 180, maar zag zijn voorsprong verdwijnen na drie beurten zonder triples. De Engelsman liet dubbel zestien over na vijftien pijlen benutte vervolgens zijn tweede matchdart.

De Zwaan heeft zaterdagavond voor het eerst in zijn carrière gewonnen van Cross. The Black Cobra versloeg de oud-wereldkampioen met 6-3. De vier eerdere ontmoetingen, waaronder op het WK, de Premier League en vorige week in Oostenrijk, gingen naar Cross. De Zwaan kwam 4-2 voor, Cross brak nog terug, maar met een elfdarter bracht onze landgenoot de marge weer op twee.  De Zwaan had in de negende leg liefst elf matchdarts nodig om Cross eindelijk te verslaan. Het lukte wel. 

Zondagmiddag gaat het toernooi verder met de achtste finales. De Zwaan speelt tegen Michael Smith en Van Gerwen treedt aan tegen James Richardson. 

Uitslagen tweede ronde European Darts Grand Prix
Michael Smith 6-4 Krzysztof Ratajski
Mark McGeeney 6-5 Joe Cullen
Jonny Clayton 6-4 Ross Smith
James Richardson 6-3 Mervyn King
Keegan Brown 6-2 Ricky Evans
Ian White 6-5 Dimitri Van den Bergh
Gerwyn Price 6-1 Gavin Carlin

Jeffrey de Zwaan 6-3 Rob Cross
Darren Webster 6-5 Vincent van der Voort
Daryl Gurney 6-5 Chris Dobey
Steve Beaton 6-5 Mensur Suljovic
Jamie Hughes 6-3 Adrian Lewis
Nathan Aspinall 6-3 Max Hopp
Michael van Gerwen 6-5 Brendan Dolan
Peter Wright 6-4 Niels Zonneveld

Achtste finales European Darts Grand Prix (vanaf 13u)
Ian White v Keegan Brown
Jeffrey de Zwaan v Michael Smith
Steve Beaton v Ryan Searle
Gerwyn Price v Darren Webster
Daryl Gurney v Nathan Aspinall
Jamie Hughes v Mark McGeeney
Peter Wright v Jonny Clayton
Michael van Gerwen v James Richardson

Kwartfinales (vanaf 19u)
White/Brown v De Zwaan/Smith
Beaton/Searle v Price/Webster
Gurney/Aspinall v Hughes/McGeeney
Wright/Clayton v Van Gerwen/Richardson