IsraŽl heropent Gaza-grens

De Israëlische regering heeft aangekondigd dat de grensovergangen naar Gaza weer opengaan. Dat gebeurt een week na de ernstigste geweldsescalatie sinds de Gaza-oorlog van 2014. Vorig weekend werden zo'n 700 Palestijnse raketten op Israël afgeschoten en viel het Israëlische leger verschillende doelwitten in de Gazastrook aan. Het geweld kostte 4 Israëli's en 25 Palestijnen het leven, aldus Belga.

De Erez-overgang voor personen en die voor goederen in Kerem Shalom gaat zondag weer open, laat Israël weten. Die werden in de afgelopen weken gesloten vanwege het oplaaiende geweld. Ook zijn de wateren in de Middellandse Zee waar Palestijnen mogen vissen weer uitgebreid. Door het inperken daarvan zou vorig weekend de vlam in de pan zijn geslagen.

Dat gebeurde een maand nadat er onder leiding van Egypte een wapenstilstand was gesloten. En het waren opnieuw de Egyptenaren waardoor er nu een nieuw bestand is waaraan beide partijen zich sinds maandag houden. Qatar zegt in het kader van het akkoord miljoenen dollars hulp toe.

De afgelopen tijd waren in Israël geluiden te horen dat premier Benjamin Netanyahu de strijd moest opvoeren om voor eens en altijd met Hamas af te rekenen. Maar in plaats daarvan is het weer rustig geworden. Dat zou te maken hebben met onzekerheid over wat er dan daarna komt. "Als Israël Hamas ten val brengt, wat gebeurt er dan? Alle alternatieven zijn onwenselijk", zegt de Israëlische veiligheidsanalist kolonel Gabi Siboni in de New York Times. De strategie lijkt dus te zijn om Hamas zwak maar wel overeind te houden.