ANC wint verkiezingen Zuid-Afrika maar steun zakt

Het ANC van voormalig Zuid-Afrikaans president Nelson Mandela heeft de parlementsverkiezingen van Zuid-Afrika met 57,5 procent van de stemmen gewonnen, meldt de NOS. Maar het is wel de laagste uitslag voor de partij sinds die een kwart eeuw geleden aan de macht kwam, na het einde van de apartheid.

Vijf jaar geleden haalde partij nog ruim 62 procent, maar tien jaar daarvoor was dit nog tegen de 70. De opkomst was nu ook maar 62 procent. Dat was voorheen wel anders met tussen de 75 en 85 procent. Vooral in de zogeheten townships, traditionele ANC-bolwerken, namen veel mensen niet de moeite om te gaan stemmen.

De radicale links-populisten Economic Freedom Fighters van weggestuurd voormalig ANC-lid Julius Malema haalde nagenoeg 11 procent van de stemmen, bijna tweemaal zoveel als in 2014. De Democratic Alliance blijft met ruim 20 procent de grootste oppositiepartij.

Begin vorig jaar stapte voormalig president Jacob Zuma op na beschuldigingen van corruptie. Dat zou het ANC veel stemmen hebben gekost, maar de verwachting is dat huidig president Cyril Ramaphosa een tweede termijn krijgt omdat het parlement de president kiest. Ramaphosa heeft beloofd de corruptie aan te pakken en de armoede te bestrijden.

ANC wint verkiezingen Zuid-Afrika maar steun zakt (Twitter)