Verkeershinder rond de A10 Zuid in Amsterdam

Rondom station Zuid in Amsterdam is dit weekend een enorm bouwproject begonnen. Door de werkzaamheden aan het Zuidasdok zijn de A4 en de A10 Zuid dicht en daarom zoeken duizenden automobilisten een andere route door Amsterdam.

Op verschillende plekken in de stad staan agenten en verkeersregelaars om de boel in goede banen te leiden. Al is dat geen makkelijke taak. "Fietsers luisteren niet en voetgangers al helemaal niet", grapt een verkeersregelaar. "Verder gaat het goed. Het liep een momentje vast tot de snelweg, maar we hebben het weer opgelost. Dus tot nu toe loopt het goed", zegt hij.

Zuidasdok
De drukte komt door werkzaamheden aan het Zuidasdok. Daar wordt de komende jaren gewerkt aan de uitbreiding van station Zuid. Vandaag is onder andere een oude metrotunnel verwijderd.

Verkeersmanager van het Zuidasdok Niels van den Brink is tevreden met hoe de werkzaamheden vandaag verlopen. "Het gaat hartstikke goed. Er wordt hard gewerkt met heel veel disciplines. Slopen, ze zijn palen aan het draaien, de perrons worden verwijderd. Het is een hele operatie, er werken dit weekend wel 300 tot 400 mensen aan dit project", zegt hij.

Geen treinen
Ook treinreizigers hebben last van de werkzaamheden, want op de stations Zuid en RAI rijden dit weekend geen treinen. "Ik heb me vanochtend verslapen, m'n vlucht gemist en nu rijden de treinen ook al niet. Ik heb echt een topochtend", vertelt een vrouw die met haar koffer op het station staat. De metro's rijden overigens wel.

Maandagochtend
Aanstaande maandagochtend moet de Ring gewoon weer open gaan voor verkeer en volgens Van den Brink gaat dat zeker lukken. "We hebben een draaiboek met urenschema's met wat er moet gebeuren. Morgenochtend zijn de sloopmachines weg en dan beginnen we weer met het opbouwen en asfalteren van de A10. 's Nachts komen de witte lijnen er nog op en dan kunnen we hem openstellen voor maandagochtend 5.00 uur."

De komende vier weekenden gaan de werkzaamheden verder en moeten automobilisten en treinreizigers opnieuw rekening houden met flinke vertragingen.