Eindexamenvraag van vandaag

Deze weken zijn de spannendste in de nog prille leventjes van de meeste middelbare scholieren, de eindexamens zijn weer begonnen.

Op FOK! kun jij de komende weken ook jouw kennis testen. Elke dag zullen wij een examenvraag selecteren. Het antwoord verschijnt de volgende dag op de site. 

Vandaag de beurt aan havo filosofie vraag 8:

Alter ego betekent ‘ander ik’. Met een alter ego neemt iemand tijdelijk een andere identiteit aan. Superman, Batman en de superster Lady Gaga zijn voorbeelden van alter ego’s. In de afbeelding hiernaast zie je de verandering van journalist Clark Kent in Superman, die met zijn superkracht mensen redt. Fans discussiëren al jaren over de kwestie of Superman het alter ego is van Clark of andersom. Het verhaal verandert als het vanuit de een of vanuit de ander wordt verteld. Voor stuntelaar Clark is het fijn om af en toe ook de stoere, zelfverzekerde Superman te zijn. Voor Superman is het nodig om zich als onopvallende journalist onder de mensen te kunnen begeven.

Deze verhouding tussen Clark en Superman is ook voor filosofen interessant als het gaat om persoonlijke identiteit.
Marya Schechtman spreekt in dit verband over de karakteriseringsvraag.

Leg met de verhouding tussen Clark en Superman uit wat Schechtman bedoelt met de karakteriseringsvraag.

Het antwoord op de vraag van gisteren is volgens CITO:

Voorbeelden van juiste antwoorden zijn:

  • −  Een vof heeft geen publicatieplicht van de jaarrekening.

  • −  Een vof heeft minder oprichtingseisen (geen minimumkapitaal van € 0,01; geen notariële akte).

  • −  Een vof kan bij een bepaalde hoogte van de winst een lagere belastingafdracht hebben (want tarieven inkomstenbelasting pakken bij lagere winst gunstiger uit dan de tarieven vennootschapsbelasting bij een hogere winst).

per juist antwoord 1 punt, maximaal 2 punten.

Weet jij het antwoord op de vraag van vandaag? Laat dan een reactie achter onder dit bericht. Maar neem ook eens een kijkje in ons speciale eindexamenforum.

Eindexamenvraag